Proiect pentru prevenirea violenţei împotriva tinerelor din mediul rural

Poliţia Română continuă programul prin care adolescentele din mediul rural învaţă cum să se apere de abuzurile sexuale şi de alte forme de violenţă împotriva femeilor.

Astfel, de Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei asupra Femeilor, este anunţată desfăşurarea pentru încă un an a proiectului „Tinerele din mediul rural, agenţi ai schimbării”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) transmis, vineri, Agerpres.

Unul din zece adolescenţi din comunităţile vulnerabile crede că insistenţa unui partener de a întreţine relaţii sexuale, chiar dacă celălalt nu vrea, nu este o formă de abuz sexual sau este doar într-o mică măsură, conform unui sondaj realizat de World Vision România la începutul lunii octombrie

Citeste și:  Proiect interjudeţean de mobilitate cicloturistică între judeţele Covasna - Braşov - Sibiu

Totodată, 15% dintre adolescenţii respondenţi spun că au fost implicaţi în relaţii de cuplu în care partenerii îi făceau să simtă că nu sunt suficient de buni.

„Printre obiectivele proiectului se află creşterea stimei de sine şi autonomia adolescentelor în relaţiile de cuplu, precum şi combaterea violenţei asupra acestora”, arată sursa citată.

Sondajul a fost realizat în rândul a 700 de adolescenţi, dintre care 65% sunt fete, iar 70% sunt din mediul rural, restul fiind din oraşe mici.

Aceeaşi cercetare arată că 25% dintre adolescenţii respondenţi consideră că nu este agresor (sau este doar într-o mică măsură) cel care verifică zilnic telefonul partenerului său.

  • Aproximativ 11% dintre tineri/tinere spun că au fost în relaţii de cuplu în care partenerii încercau să le controleze orice decizie;
  • 10 % au avut parteneri care ţipau la ei;
  • 6% au avut parteneri care insistau să aibă contact sexual cu ei, deşi nu voiau;
  • 3,5% dintre adolescenţii chestionaţi spun că au fost loviţi de parteneri în relaţiile trecute;
  • 96% consideră că cineva care îşi loveşte partenerul este agresor.
Citeste și:  „Povești și colinde”, astăzi, la Muzeul „Casa Mureşenilor” din Brașov

În cadrul programului, 50 de adolescente de la sate învaţă să se apere de violenţă şi să-şi găsească drumul în carieră.

În acest context, World Vision România va continua proiectul „Tinerele din mediul rural, agenţi ai schimbării” lansat împreună cu Alka Group ca proiect pilot în anul şcolar anterior, pe 25 noiembrie – cu ocazia Zilei Internaţionale pentru Eliminarea Violenţei asupra Femeilor.

Proiectul face parte din programul Vreau în clasa a 9-a şi are ca principal scop creşterea încrederii în sine a adolescentelor, cât şi încurajarea acestora să devină activiste pentru drepturile fetelor şi femeilor în comunităţile lor.

„Astfel, 50 de eleve din 15 comunităţi rurale, din judeţul Ialomiţa, vor învăţa despre drepturile lor şi despre prevenirea şi recunoaşterea violenţei în familie şi în cuplu. Practic, adolescentele vor afla cum să recunoască semnele unui abuz, inclusiv psihologic şi cum pot preveni sau ieşi dintr-o relaţie violentă”, precizează IGPR. 

Citeste și:  Austria și Olanda, vot negativ pentru aderarea României în Schengen. Ce se mai poate face acum

Sursa, Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.