Proiectul câștigător pentru reabilitarea Pieței Sfatului readuce copacii în piață, iar Casa Sfatului redevine elementul activ al zonei

  • Proiectul câștigător pentru reabilitarea Pieței Sfatului readuce copacii în piață, iar Casa Sfatului redevine elementul activ al zonei.
  • Proiectanții de la STARH – Arhitectură, Construcții, Design SRL, care au câștigat concursul, vor realiza documentația necesară demarării lucrărilor de reabilitare.

Ieri, în cadrul unei conferințe de presă, în prezența primarului Allen Coliban și a președintelui Ordinului Arhitecților din România, arh. Alexandru Găvozdea, a fost anunțat proiectul câștigător pentru reabilitarea Pieței Sfatului, în urma concursului internațional de soluții organizat de Ordinul Arhitecților de România (OAR). Obiectivul principal al concursului a fost contractarea, de către Primăria Municipiului Brașov, a serviciilor de proiectare necesare unei amenajări de bună calitate a spațiului public al Pieței Sfatului, în acord cu istoria și importanța acestui loc pentru comunitatea brașoveană.

Cel mai bun proiect, votat de juriul internațional, este cel al echipei de arhitecți de la STARH – Arhitectură, Construcții, Design SRL, din București.

Conform președintelui juriului, arh. Ştefan Bâlici, ceea ce a făcut diferența între proiectul câștigător și restul proiectelor a fost creativitatea cu care echipa de arhitecți a tratat Piața Sfatului, modul în care creează oportunități pentru diferite tipuri de interacțiune între oameni și modul de utilizare a spațiului urban.

,,Cred că aici elementul evident diferit și puternic asumat este creativitatea. Eu am menționat creativitatea ca o calitate pe care am găsit-o în mai multe proiecte, dar aici sigur că e vorba de o abordare personală, dar echilibrată și inteligentă, a celui mai important obiect din Piața Sfatului: Casa Sfatului, pe care cu toții suntem de acord că o apreciem ca pe un monument istoric esențial, dar pe de altă parte nu ne putem bucura de ea decât într-un mod extrem de limitat. Ăsta e un aspect – deschiderea Casei Sfatului către piață, și făcând acest gest de deschidere, se creează spații cu caracter diferit în jurul Casei Sfatului. Într-un loc e un spațiu de adunare, de discuție, de apreciere a timpului petrecut împreună de oameni – ceea ce ne lipsește astăzi foarte mult, timpul în care și locurile care să ne invite să stăm împreună, să ne bucurăm de experiența asta, a relației pe care o avem cu ceilalți. Ori, un proiect bun, urbanistic, creează astfel de posibilități și mai ales încurajări. Aici, calitatea esențială este aceasta – crearea de oportunități pentru diferite tipuri de interacțiune între oameni și de utilizare a spațiului urban. Și am mai apreciat ceva cu toții membrii juriului. Atunci când vorbim de utilizare a spațiului urban, de multe ori ne limităm la zone delimitate pentru terase. Sigur că da, ne bucurăm de spațiu urban și stând la o terasă, la un restaurant sau o cafenea. Dar aici e vorba de utilizare democratică, liberă, accesibilă. Nu trebuie să plătesc ca să stau sub un pâlc de arbori, pe niște bănci atent gândite și să mă bucur de prezența celorlalți. Și există, în același timp, și modalitatea comercială de utilizare, și, un spațiu amplu, deschis, care rămâne la dispoziția comunității, a orașului, pentru organizarea de evenimente, târguri. De altfel, toate proiectele au prezentat diagrame, scheme prin care explică scenarii de utilizare a spațiului public în diferite variante, pornind de la Târgul de Crăciun până la Piața săptămânală sau alte alte idei. Dar aici, asta a fost cred una din caracteristicile care au înclinat balanța. La care se adaugă calitatea, rafinamentul extraordinar al gesturilor arhitecturale”, a declarat președintele juriului arh. Ştefan Bâlici.

Citeste și:  Zile libere 2025: Care sunt perioadele de repaus pentru angajați

Membrii juriului care au evaluat cele 31 de proiecte participante la acest concurs de soluții sunt: arh. Ştefan Bâlici, președintele juriului, arh. Johannes-Andreas Bertleff, arh. Jose Mias – Spania, arh. Philippe Prost – Franța, arh. Jose Mayoral – Spania, arh. Miklos Kollo – Reprezentant al Filialei Teritoriale Braşov-Covasna-Harghita a OAR, și arh. Miruna-Paula Stroe.

Echipa de proiectanți de la STARH – Arhitectură, Construcții, Design SRL, având ca autori principali pe: Florian Stanciu, Cosmin Gălățianu, Eduard Dumitru Untaru și coautori pe: Maria-Iulia Stanciu, Roberta Iulia Frumușelu, Alexandru Cristian Beșliu, Cosmin Valentin Georgescu, Octavian Bîrsan, David Sebastian Mihai, Sebastian Cosmin Ciulei, Nela Andrieș, a fost premiată cu suma de 1.484.700 RON fără TVA, care reprezintă și plata serviciilor de proiectare și de pregătire a documentației în vederea demarării lucrărilor.

,,Am descoperit istoria Brașovului, aș spune, cu acest gest pe care îl facem, pentru că într-adevăr ne-a fascinat proiectul și am încercat să readucem, cumva, ceva din această istorie și să punem în valoare ceea ce era mai important și, mai ales, să facem o piață pentru locuitori, utilizabilă pentru orice eveniment, să le creăm locuri în care se pot identifica cu orașul. Este mai degrabă un proiect de recuperare a unor materiale, a unor lucruri, a unor simboluri pe care orașul le are. Cred că una dintre calitățile proiectului – sau cea la care am ținut foarte mult – a fost aceea de a lăsa și cetățenii, care se identifică cu locul, să își găsească singuri un mod de a se așeza și de a utiliza această piațetă, care nu are o rigiditate anume, ci doar câteva puncte de aderență perimetrală. Proiectul este gândit în jurul Casei Sfatului, pentru că ea este punctul în care au aderat în timp, și pe ea am mizat și noi, lângă ea ne-am așezat și noi cu prima piesă importantă. Noi considerăm că proiectul este ușor de implementat pentru că are detalii simple, folosește din materiale, recuperează foarte mult dintre ele. Este o investiție importantă și cred că trebuie făcută cu migală, cu atenție, pentru ca lucrurile să dureze în timp, să lăsăm mai departe ceva pe viitor”, a explicat Iulia Staciu, reprezentantul firmei câștigătoare.

Citeste și:  Au apărut brazii de Crăciun în piețele din Brașov! Oferte pentru toate gusturile și buzunarele

După finalizarea proiectului tehnic, Municipalitatea va trece la etapa implementării lui, care se va putea realiza inclusiv cu fonduri nerambursabile. Prezent la eveniment, primarul Allen Coliban a vorbit atât despre importanța demersului realizat de primărie, în parteneriat cu OAR, cât și de etapele de implementare ale acestui proiect.

,,Cu siguranță este un moment istoric dacă ne gândim doar la frecvența cu care astfel de intervenții se fac asupra Pieței Sfatului. Vorbim despre o zonă zero a Brașovului care n-a mai suferit intervenții majore de la finalul anilor ‘80. Și, așa cum experții, arhitecții, spuneau în conferința de presă de astăzi, ar trebui să o aducem la nivelul secolului XXI. Mă bucur foarte mult că am avut un concurs internațional de soluții, mă bucur că am avut foarte multe echipe de arhitecți – peste 30 – care au participat, mă bucur că am avut un juriu internațional, care a adus competență și credibilitate în acest demers, un demers care a fost deschis și făcut ca la carte. Cum spuneam și în conferința de presă, o dată cu dumneavoastră am aflat și eu câștigătorul. Așa cred că ar trebui făcute concursurile de soluții, iar în cazul Brașovului cred că este doar un prim pas în sensul acesta. Vrem să abordăm această soluție, prevăzută de legislația din România, pentru a regândi, pentru a reamenaja mai multe zone din oraș. Strict pentru Piața Sfatului, evident că este probabil cel mai complex element din tot ceea ce înseamnă inima Brașovului, este un loc foarte legat afectiv de memoria foarte multor brașoveni. Eu țin minte de perioada în care eram student și de multe ori veneam seara, mă întorceam la final de săptămână la Brașov, și înainte să merg acasă, mă duceau în Piața Sfatului pur și simplu să respir și să simt vibrația aceasta a orașului și a trecutului istoric. Cred că intervenția propusă de către proiectul câștigător este una discretă, una foarte sensibilă și una care merită pe deplin premiul întâi. Dacă vorbim de calendar și de următorii pași, va trebui câștigătorii să avanseze și să finalizeze documentațiile tehnice, după care intenția noastră este să intre în execuție cât de curând. Mai ales că există perspectiva de a avea fonduri disponibile, din Programul Operațional Regional. Deci, începând de anul viitor, am putea aplica cu un proiect spre finanțare nerambursabilă chiar și cu Piața Sfatului”, a precizat primarul Allen Coliban.

Citeste și:  Vernisajul expoziției „300 de ani de iconărit pe glajă în Șcheii Brașovului și Transilvania” a creatorului popular Cornel Sculean, la Reduta

Premiul II, în valoare de 74.235 de lei + TVA, a fost câștigat de ADN Birou de Arhitectură, având ca autori principali: ADNBA și coautori: Andrei Șerbescu, Bogdan Brădățeanu, Horia Munteanu, Adrian Untaru, Elena Zara, Oana Gramada, Esenghiul Abdul, Andreea Cutieru, Cezara Lorent, iar colaboratori arhitectură au fost: Adrian Bratu, Alexandra Iliescu, Loredana Bumbacea, Bianca Aparaschivei, Alina Olteanu, Mihai Toader.

Premiul III, în valaore de 39.592 de lei +TVA, a fost acordat de juriu echipei de proiectanți de la Studio 82 SRL în asociere cu Vlad Sebastian Rusu, Birou Individual de Arhitectură, autori principali: Studio 82 SRL și Vlad Sebastian Rusu, Birou Individual de Arhitectură și având coautori pe: arh. Vlad Sebastian Rusu, arh. Octav Silviu Olănescu, arh. Maria Cristina Florian, arh. Andrada Pinte, arh. Petrică Maier-Drăgan și arh. Andra Vlădoiu

Juriul a acordat și două mențiuni onorifice pentru: echipa de proiectanți de la Voicu&Ioniță Architects SRL și celei de la Streamline Planning SRL, în asociere cu Prospect SRL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.