Rampa de gunoi din Făgăraș a fost închisă definitiv și ecologizată

Lucrările de închidere a depozitului neconform de deșeuri din Dealul Galațiului (Făgăraș) au fost finalizate. Un milion de kg de gunoaie se aflau pe o suprafață de 4 ha, la începerea lucrărilor, pe rampa unde au fost depozitate până în 2016.

Terenul a fost restrâns la 2,3 ha, unde a fost însămânțat gazon, iar suprafața a fost împrejmuită cu gard. Aproximativ 350 de salcâmi au fost plantați în prima etapă, urmând să fie sădiți încă 200 de puieți. A fost construit un drum cu o lungime de 53 m și o alee perimetrală, accesul fiind permis doar persoanelor autorizate.

„Am reușit să închidem definitiv, să sigilăm și ecologizăm fosta rampă cu deșeuri. Făgărașul contribuie astfel la îndeplinirea obligațiilor pe care le are România pentru protejarea sănătății cetățenilor, a mediului înconjurător și față de Comisia Europeană. Terenul nu va fi folosit în următorii 30 de ani pentru a se putea reface și vor fi efectuate analize periodice privind factorii de mediu”, a declarat primarul Gheorghe Sucaciu.

Au fost realizate: o gură de deversare în lungime de peste 500 de m pentru colectarea apelor meteorice, trei puțuri de monitorizare a apei freatice, un sistem de monitorizare pentru tasări cu patru martori pentru toate punctele cardinale, un sistem de colectare a biogazului cu 14 analizatoare, etanșarea de suprafață în 6 straturi și un zid de sprijin. De asemenea, au fost construite un sistem de ape pluviale prevăzut cu decantor și filtru, un șanț pentru descărcarea apelor pluviale pe toată lungimea superioară a depozitului și rigole pe toată lungimea inferioară.

Citeste și:  Tradiții Pascale la Reduta: Expoziție de ouă încondeiate și icoane pe sticlă și atelier cu meșter popular, miercuri, 24 aprilie

Procesul de închidere a gropii de gunoi a fost monitorizat de Garda de Mediu Brașov, iar
post-monitorizarea va fi asigurată de Primăria Făgăraș în următorii de 30 de ani. Investiția are
o valoare de aproximativ 7 milioane de lei, aproape 90% fiind suportată de către
Administrația Fondului pentru Mediu, iar restul din bugetul local al municipiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.