
După ani de promisiuni, întârzieri și așteptări, Teatrul de Stat din Constanța a fost în sfârșit redeschis. Primarul Vergil Chițac a anunțat cu entuziasm finalizarea lucrărilor: „Reabilitat, modernizat, dotat cu tot ce este necesar pentru o instituție de cultură de prestigiu, Teatrul de Stat Constanța este pregătit să găzduiască din nou spectacole.” Sala are acum o capacitate mărită, de la 270 la 334 de locuri, iar investiția s-a ridicat la aproximativ 23 de milioane de lei, finanțată din fonduri europene (POR 2014–2020 / Programul Regional Sud-Est 2021–2027) și bugetul local, potrivit ct100.ro.
Și totuși, dincolo de cifre, rămâne un gust amar. Într-o comparație cu cele mai spectaculoase săli de teatru din România – Iași, Oradea, Cluj, Timișoara, Brăila – Constanța pare desprinsă dintr-un alt registru. Unul în care estetica, emoția și caracterul au fost complet eliminate din ecuație. Sala e nouă, da. E dotată tehnic, da. Dar arată mai degrabă ca un amfiteatru de conferințe decât ca un loc în care să se aprindă magia teatrului, mai scrie sursa citată.
Este o sală albă, sterilă, fără ornamente, fără identitate vizuală sau culturală. Singurul element care ar fi putut transforma acest spațiu într-un loc special – o porțiune autentică din zidul de incintă roman – a fost acoperit. Ascuns sub tencuială și ignoranță, în loc să fie pus în valoare, așa cum ar fi făcut orice oraș care-și prețuiește patrimoniul. Citește articolul complet aici.






Criticile nu au întârziat să apară pe rețelele de socializare:

