,,Regele Mihai: drumul către casă”, astăzi, la Brașov

Astăzi, 25 mai, începând cu ora 19.00, la cinematograful Astra, brașovenii vor avea ocazia să vadă unul dintre cele mai importante documentare despre istoria României din secolul XX – ”Regele Mihai: Drumul către casă”, documentar care spune povestea dramatică a vieții Regelui Mihai, axându-se în special pe anii dificili petrecuți în exil din 1948 până la dispariția sa, în 2017. Evenimentul este organizat de casa de producție Chainsaw Europe în parteneriat cu History Channel și Primăria Brașov. Proiecția se va face în prezența producătorilor John Florescu – producător executiv, și Dan Drăghicescu – producător asociat.

John Florescu  este un producător american, născut la Boston, și este fiul celebrului istoric și profesor universitar Radu R. Florescu. Născut în 1925 la Bucureşti, profesorul Florescu, educat la Universitatea Oxford, devine cunoscut în întreaga lume cu bestsellerul publicat în 1972, „În căutarea lui Dracula” (scris împreună cu Raymond McNally). Cartea dezvăluie pentru prima oară identitatea istorică a lui Dracula, care este de fapt domnitorul valah Vlad Țepeș.

Din dorința de a continua munca tatălui său de a aduce în atenția întregii lumi personalitățile marcante din istoria României, John Florescu a realizat mai multe documentare despre familia regală a României. Unul dintre ele este cel care va fi difuzat astăzi la cinematograful Astra.

,,Uite eu am făcut un film despre viața Regelui Mihai. Primul film a fost în 2016 și a fost viața de la început până a plecat în ’48 în Elveția. Filmul difuzat astăzi aduce în plus  și viața de la ’48, momentul de exil, până în 2017, când a murit aici, în București. Este viața pe care oamenii nu o cunosc deloc. Acest film este cu câteva minute mai lung. Difuzările care au fost la TVR Național și la History Channel au fost, evident, mai scurte. Noi am făcut cercetări despre perioada cât a fost copil, despre perioada în care a fost cu tatăl său – evident a fost o perioadă dificilă fiindcă nu s-a înțeles bine cu tatăl și a fost o perioadă grea pentru el. În plus noi am surprins și perioada când Regele Mihai a fost afară din România. A fost o perioadă foarte grea, foarte dificilă, fiindcă a fost de fapt izolat. Au fost izolați de țara lor, de România, a fost izolat de Occident, pentru că a fost o perioadă nouă pentru Vest și Moscova, între Statele Unite și regimul comunist, și Regele Mihai a fost izolat. Atunci a fost un moment foarte greu pentru Rege, fiindcă nimeni nu auzea deloc ce spune Regele Mihai. Eu m-am născut în Statele Unite, la Boston și în America avem eroii noștri – poate fi Roosevelt, poate fi Kennedy – și eu cred că este important ca românii să fie conștienți de eroii lor. Sunt eroii lor, din această țară, și eu cred că viața Regelui Mihai a fost impresionantă fiindcă a fost un personaj cu curaj și cu patriotism pentru țara lui și a avut un efect important în Al Doilea Război Mondial, fiindcă Romania, în ’44, și-a schimbat rolul și a trecut din tabăra germană în cea a Vestului, și în urma acestei acțiuni, Al Doilea Război Mondial a fost mai scurt cu două-trei luni. Și asta contează mult când vorbim de un război mondial”, a declarat John Florescu.

Citeste și:  Bursa Locurilor de Muncă Brașov revine pe 17 mai, la Casa Armatei

Versiunea care va fi prezentată astăzi, pentru prima dată, ,,Director’s Cut”, aduce noi materiale video și relatări despre perioada complicată a tinereții Regelui Mihai, așa cum a fost descrisă în jurnalul personal al Reginei Maria. Documentarul prezintă și detalii din perioada de izolare personală și socială a Regelui din timpul exilului din Elveția, dar și motivele pentru care Regele Mihai a ezitat să se întoarcă în România. Totul din perspectiva celor care i-au fost aproape în acea perioadă.

Proiecția face parte din Turneul Național de Educație Istorică 2022, o continuare a celui din 2019 de promovare a filmului documentar „Maria, Inima României”, care va include noua versiune a documentarului „Regele Mihai: Drumul către casă”.

,,Mă bucur să fiu în Brașov pentru această proiecție specială «Regele Mihai – drumul către casă», care face parte din Turneul Național de Educație Istorică 2022 pe care l-am inițiat împreună cu domnul John Florescu la București în 2019. A avut o întrerupere în 2020 din cauza pandemiei, dar l-am reluat în acest an, iar acest turneu practic aduce din nou istoria pe ecrane. Un lucru care ajută mai ales tinerele generații, în a percepe viitorul. Pentru că, așa cum gândim noi, producătorii de film istoric, istoria bine înțeleasă în prezent reflectă viitorul. Este un film document. Avem arhive din aproape cincisprezece țări, incluzând Arhivele Naționale din România, din Marea Britanie, Germania, Rusia, Bulgaria, chiar din Universitatea din Bologna s- au găsit niște imagini de arhivă și au fost colorizate la Paris, cu o casă de producție franțuzească, timp de 4 luni. Și este pentru prima dată într-un documentar care arată imagini din finalul Primului Război Mondial și al celui de-Al Doilea Război Mondial care au fost colonizate în România, dar și în estul Europei. Ne bucurăm să fim în Brașov – evident, Brașovul este un oraș istoric – iar acest proiect istoric, «Regele Mihai – drumul către casă», aduce o perspectivă nouă în lecția de istorie pentru brașoveni. Sunt sigur că majoritatea brașovenilor știu parte din această istorie, dar venim cu elemente noi în acest film”, a explicat Dan Drăghicescu, producătorul asociat al filmelor.

Citeste și:  Parcul de pe platforma Lubrifin – IUS, în dezbaterea Consiliului Local

Istoria familiei Florescu este una foarte veche. În ultimii 200 de ani membrii acestei familii au prezenți în politica românească, până la cel de Al Doilea Război Mondial, și apoi în cea americană. Din 1932, această istorie se leagă și cu Brașovul, după ce străbunicul lui John Florescu și-a construit o vilă în Poiana Brașov, astfel că membrii familiei, până astăzi, vizitează destul de des orașul nostru.

,,Când eu eram copil, la Boston, nu credeam că vom veni înapoi în România, din cauza regimului comunist. În plus, familia Florescu nu a fost foarte bine privită de regimul comunist. Dar după comunism familia a venit înapoi aici și aveam contact cu mulți români, și atunci a fost necesar să învăț puțin și așa am învățat românește, și mă ajută și Dan Drăghicescu tot timpul. Străbunicul a construit aici, la Poiana Brașov, o casă in stil german, in ’32 și, iată, străbunicul, bunicul, tata, acum eu și copiii mei, care au venit din Los Angeles – suntem cinci generații care ne tragem de la început din România, și acum din America, și din foarte multe locuri din lume, și România este un punct de interes pentru noi. Sunt puțin brașovean, sunt mândru de asta, și cunosc puțin orașul, și în plus tata a scris două cărți aici în România despre Vlad Țepeș, publicate în toată lumea. Și de aceea, aici este un fel de centru intelectual pentru familie”, a explicat John Florescu.

Citeste și:  Human Mobile Devices a dezvăluit prima sa gamă de smartphone-uri sub brand propriu: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse

John Florescu, producătorul executiv al documentarului, este fiul istoricului Radu R. Florescu şi descendent al unei vechi familii boiereşti din Ţara Românească. A studiat istorie, politologie, filozofie şi economie la Boston College şi la Oxford. Este cunoscut ca producătorul pentru uneia dintre cele mai longevive serii de știri și interviuri de afaceri publice „Talking with David Frost” (1991-1998),  „The Next President with David Frost” (1987-1988, 1992), „A Gulf War Exclusive with President Bush” (1996), „One-on-One with David Frost” cu Paul McCartney, Mike Douglas și Elton John, A&E (1998-2002). El a produs peste 150 de ore de televiziune națională și internațională pentru rețele precum CBS, HBO, PBS, Discovery-Times, Disney, A&E Network, The History Channel, BBC și Canadian Broadcasting Corporation, în perioada în care a ocupat funcția de președinte și șef. Timp de 17 ani a fost Preşedintele „David Paradine Television Inc.” din Statele Unite ale Americii. A intervievat şase preşedinţi ai Statelor Unite. În prezent, conduce filiala din România a firmei de PR şi consultanţă Centrade. Este fondator al Chainsaw Europe.

Bunicul lui John Florescu, Radu Florescu, a fost diplomat român înainte de Al Doilea Război Mondial, vorbea fluent cinci limbi și a fost trimis în misiune în Belgrad, Mexico City, Washington, Berlin și, în cele din urmă, la Londra.

Tatăl său, Radu R. Florescu, a fost un istoric român, născut într-una dintre cele mai vechi familii boiereşti din Ţara Românească. Diplome de licenţă şi de master în filozofie, economie şi politologie obţinute la Oxford, în Marea Britanie. Doctor în istorie al Indiana University din SUA (1959), a predat timp de mai multe decenii la Boston College. S-a făcut cunoscut graţie cercetărilor dedicate lui Vlad Ţepeş, ca sursă de inspiraţie pentru personajul Dracula. Dintre cărţile sale, amintim: The Struggle Against Russia in the Romanian Principalities; In Search of Dracula (împreună cu Raymond T. McNally; tradusă în 15 limbi); In Search of Frankenstein; The Complete Dracula; Dracula, Prince of Many Faces. A fost un constant susţinător al României, fiind iniţiatorul mai multor organisme academice şi filantropice dedicate ajutorării ţării sale natale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.