Reparațiile din școli, gata până la începutul anului școlar

„Nu vom avea șantiere la începutul anului școlar, cu excepția lucrărilor de investiții care sunt în derulare“, a dat asigurări viceprimarul Costel Mihai, într-o conferință de presă.
„Am demarat lucrările de reparaţii curente şi reparaţii urgente în unităţile de învăţământ din Municipiul Braşov. Suma totală alocată pentru reparaţii curente pentru toate unităţile de învăţământ este de 4.200.000 lei, repartizată direct către unităţile de învăţământ în funcţie de solicitările acestora dar şi de necesităţile identificate în fiecare unitate de învăţământ în parte. Avem un program clar pentru fiecare unitate de învăţământ, astfel încât aceste lucrări să fie realizate până la finalizarea vacanţei. După data de 1 august se va intra în fiecare unitate de învăţământ, în funcţie de necesitate, pentru refacerea căilor de acces, terenurilor de sport dar şi a trotuarelor şi zonelor carosabile. Toate aceste lucrări vor fi gata până la sfârșitul lunii august“, a declarat viceprimarul.
În ce privește grădinițele, care sunt deschise până la 1 august, municipalitatea a început toaletarea zonelor verzi, urmând ca, acolo unde este cazul, să fie înlocuite elementele deteriorate din locurile de joacă.
În cazul investițiilor în derulare, care presupun lucrări mai complexe și termene mai lungi de execuție, situația lucrărilor este următoarea:

 • la Școala Gimnazială nr. 2 – contract în desfăşurare în vederea extinderii unităţii prin mansardare, termen de finalizare 19.06.2020, valoare totală lucrări – 7,4 milioane lei;
 • la Școala Gimnazială nr. 1 – contract în desfăşurare pentru extindere corp şcoală, valoare totală 2,439 milioane lei. Lucrările sunt în grafic, urmând să fie finalizate în această toamnă.
 • la Grădiniţa nr. 11 – contract în desfăşurare ce vizează extindere prin mansardare, termen finalizare lucrări 10.01.2020, valoare totală 1,775 mil. Lei;
 • la Colegiul Naţional Andrei Bârseanu sunt în desfășurare lucrări impuse de ISU în vederea autorizării acestei unităţi; termen de finalizare lucrări august 2019, valoare totală 771.160 lei;
 • la Colegiul Tehnic de Transporturi sunt în desfășurare lucrări de reabilitare sistem de încălzire şi instalaţii electrice; termen până la începerea anului şcolar, valoare totală 1,130 milioane lei;
 • la Școala Gimnazială nr. 4 lucrările de reabilitare termică sunt finalizate, cu excepția unor retușuri până la recepţia finală. Valoarea totală a proiectului este de 3 milioane lei. Lucrările sunt finanţate 85% din fonduri elveţiene prin programul “Renovarea clădirilor municipale şi a şcolilor utilizând tehnologii inteligente”, restul banilor fiind contribuția municipalității, de la bugetul local.
  Pentru că unele firme care au câștigat licitații, deși au întrunit toate condițiile legale, s-au dovedit incapabile de a respecta contractele, există și o serie de situații mai puțin plăcute, de întârzieri din vina constructorilor. Astfel:
 • La Școala Gimnazială nr. 19 – extindere prin mansardare, valoare totală 2,245 mil. Lei, termen finalizare septembrie 2019, întârziere aproximativ 4 luni;
 • Colegiul Naţional de Informatică Grigore Moisil – realizat în proporţie de 85 %, finanţat prin program elveţian, valoare totală 5 mil. lei. Totuși, este posibil ca elevii să-și reia activitatea, la toamnă, în clădirea renovată. Dacă nu, aceștia vor fi relocați la şcoala de pe str. Cocorului;
 • Colegiul Naţional Unirea – reparaţii capitale – valoare totală 7,9 milioane lei; termenul de finalizare este în 17.07.2019. Constructorul a realizat doar 10-12% din lucrări ca valoare, chiar dacă, sub aspectul volumului, s-a lucrat mai mult. Contractul va fi reziliat și se va relua procedura de achiziţie, pentru un alt executant. Obiectivul este ca finalizarea lucrărilor să se facă până la începutul anului școlar 2020-2021.
  Toate aceste întârzieri vor fi sancţionate procedural plecând de la executarea garanţiilor, penalităţi de întârziere şi emiterea de certificate de neconformitate pentru constructori, certificate care le va restricționa cestora accesul la licitații publice pentru o perioadă de 2 ani.
  Atât pentru Şcoala Gimnazială Nr. 4, cât şi pentru Colegiul Naţional Grigore Moisil, municipalitatea a alocat sume de bani pentru înlocuirea mobilierului şi dotare, respectiv 214.000 lei pentru Şcoala Gimnazială nr. 4 și 700.000 lei pentru Colegiul Grigore Moisil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *