Reuniunea de închidere a Programului România-Ucraina 2014-2020

Miercuri, 20 noiembrie 2024, a avut loc reuniunea Comitetului Comun de Monitorizare privind închiderea Programului Operațional Comun România-Ucraina. Întâlnirea s-a derulat online, cu participarea reprezentanților din cele două state partenere.

Întâlnirea de bilanț a avut drept scop prezentarea stadiului implementării programului și a rezultatelor obținute la final de program.

Programul România-Ucraina 2014-2020 a finanțat 66 de proiecte, cu o valoare totală de 65,9 milioane euro, din care 54,17 milioane euro au reprezentat fonduri nerambursabile. Proiectele vizează atât investiții în domeniile educației, sănătății, cultură, transport, situații de urgență, cât și schimburi de experiență, instruiri comune, planuri și strategii comune ale partenerilor din cele două state participante. În ciuda situației complexe în care s-au aflat beneficiarii ca urmare a pandemiei COVID 19 și a războiului din Ucraina, cu ajutorul măsurilor luate de program, implementate ca urmare a deciziilor Comitetului Comun de Monitorizare, s-a reușit finalizarea tuturor proiectelor contractate, majoritatea dintre ele cu o absorbție foarte bună a fondurilor. Mai mult, datorită facilităților oferite prin modificarea cadrului legal de către Comisia Europeană, au fost acordate finanțări suplimentare, menite să sprijine în special acele proiecte performante, dar care au fost afectate de creșterea prețurilor materialelor de construcție și a forței de muncă în domeniu.

Citeste și:  Poliţiştii de frontieră, la datorie pentru asigurarea unui climat de normalitate

Până la data reuniunii, au fost plătite beneficiarilor 55,4 milioane euro, constând atât în prefinanțări, cât și în plăți finale pentru proiectele care și-au încheiat deja activitățile, urmând ca, în perioada imediat următoare, pe măsură ce este analizată documentația, să fie făcute plăți și către restul beneficiarilor.

La întâlnire au participat reprezentanții Autorității de Management (MDLPA), ai Secretariatului Tehnic Comun (BRCT Suceava), ai autorităților locale și regionale din județele și oblasturile care fac parte din aria programului, precum și reprezentanții Autorităților Naționale din cele două state și ai Comisiei Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.