Pe perioada sezonului estival Inspectoratul de Jandarmi Județean “Nicolae Titulescu” Brașov a acționat permanent pentru menținerea unui climat de siguranță pentru brașoveni, dar și pentru turiștii care au ales ca destinație de vacanță județul Brașov.
Acţiunile întreprinse de jandarmi pe au avut ca scop respectarea legalităţii, prevenirea şi descurajarea unor acţiuni care vizează tulburări sociale sau manifestări de violenţă pe timpul adunărilor şi manifestaţiilor publice, activităţilor culturale şi sportive precum şi a altor manifestări cu participare numeroasă.
În perioada 1 iunie a.c. și până astăzi, efectivele structurilor de ordine publică au îndeplinit un total de 2039 demisiuni, după cum urmează:
A. Pe linia asigurării ordinii publice, structurile inspectoratului, au îndeplinit efectiv un număr de 166 de misiuni de asigurare a ordinii publice, după astfel:
- manifestări cultural – artistice: 103;
- competiții sportive: 31;
- în zona centrelor de examen – bacalaureat: 15;
- manifestări religios – comemorative: 7;
- la manifestații de protest: 5;
- activități promoțional – comerciale: 3;
- ceremonii / zile aniversare: 2.
B. Pe linia menţinerii ordinii şi siguranţei publice în perioada analizată acţiunile de menţinere a ordinii publice s-au executat în sistem integrat, totalizând un număr de 1607 misiuni, astfel:
– Patrule MIXTE, un total de 490 misiuni, dintre care:
- în mediul urban: 391 misiuni;
- în mediul rural: 97 de misiuni;
– Patrule de jandarmi, un total de 527 misiuni, dintre care:
- în mediul urban 421 misiuni;
- în mediul rural: 106 misiuni;
– Patrule de jandarmi în stațiuni montane și pe traseele turistice un total de 351 misiuni.
Pe timpul misiunilor de menținere a ordinii și siguranței publice au fost desfășurate 94 de acțiuni executate în zona instituțiilor de învățământ și 145 de acțiuni în alte locuri de interes operativ.
Pe linia misiunilor executate în cooperare/colaborare cu alte instituţii, în perioada analizată au fost executate în total 51 acțiuni. Totodată pe linia punerii în aplicare a mandatelor de aducere, efectivele structurii de ordine publică au acţionat pentru punerea în aplicare a 215 de mandate de aducere în instanţă emise de Tribunalul Braşov, Tribunalul pentru Minori şi Familie Braşov, Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov, Curtea de Apel Braşov – Secţia penală şi pentru cauze cu minori, Judecătoria Rupea şi Judecătoria Făgăraş.
Pe linie preventivă și de pregătire antiinfracţională au fost desfășurate 36 de acțiuni în baza a 3 programe de prevenire: „Ora de civilizație”, „Împreună pentru siguranță” și „Să protejăm mediul înconjurător”. Din totalul al acestor activități, un număr de 15 activități au fost organizate, în colaborare cu colegi politiști, dar și specialiști antidrog, la tabere școlare organizate în județul nostru, având ca scop principal asigurarea tuturor condițiilor necesare ca toți elevii să aibă vacanță în siguranță.
În perioada de referință au fost constatate independent 16 infracțiuni flagrante cu 41 autori, și în cooperare un număr de 47 de infracțiuni cu 56 făptuitori. Pe timpul executării misiunilor au fost aplicate un număr de 909 sancţiuni contravenţionale din care 503 amenzi în valoare de 584704 lei și 406 avertismente.
Pe linie de pază și protecție instituțională, inspectoratul a asigurat paza, protecția, supravegherea/controlul accesului și menținerea ordinii publice interioare necesară desfășurării în condiții normale a activității la nivelul celor 35 de obiective aflate în responsabilitate, dintre acestea:
- 5 obiective sunt protejate prin procedeul de monitorizare și intervenție prin intermediul dispeceratului de monitorizare al unității;
- 30 de obiective sunt protejate cu prezență fizică, obiective în care acționează zilnic, în medie, 90 de jandarmi;
Specialiștii din cadrul structurilor de specialitate au derulat în această perioadă acțiuni circumscrise Concepției M.A.I. privind eficientizarea misiunii de pază din competența Jandarmerie Române, acțiuni ce s-au axat pe modernizarea și implementarea sistemelor tehnice de protecție și alarmare împotriva efracției, ceea ce va conduce, progresiv, la un export de securitate prin dispecerizarea acestor sisteme tehnice și la creșterea prezenței efectivelor de jandarmi în zona de proximitate a obiectivelor protejate.
De asemenea, în perioada de referință, a fost asigurată paza și protecția unui număr de 220 transporturi de produse cu caracter special pentru categoria materii explozive, armament și muniție, cât și transporturi de valori, misiune care a cunoscut un trend crescător, generat de contextul internațional existent și care a generat provocării din prisma organizării și executării acestor misiuni, datorate unor convoaie de transport complexe, care au necesitat un număr o atenție sporită.
Apreciem că prin activitățile desfășurate atât independent, cât și în comun cu celelalte structuri din cadrul sistemului național de ordine și siguranță publică, am contribuit la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului, asigurarea condițiilor optime pentru turiști, precum și la identificarea și contracararea acțiunii celor care au atentat la viața, libertatea, sănătatea și integritatea persoanelor, a proprietății private și publice, precum și a altor interese legitime ale cetățenilor, prezența jandarmilor în mijlocul comunității contribuind decisiv la garantarea unui climat de siguranță și normalitate.
Dorim pe această cale să mulțumim tuturor partenerilor instituționali pentru colaborare, dar și cetățenilor pentru loialitatea demonstrată în acest parteneriat pentru siguranță, garantându-vă că efectivele inspectoratului sunt la datorie fără încetare!