Rezultatele studiului ‘Restart-19’ au fost publicate: Putem avea evenimente in pandemie

Rezultatele experimentului din Germania, care avea ca scop identificarea modului in care coronavirusul se raspandeste in spatii inchise, a fost publicat.

Experimentul a avut loc in Leipzig, Germania, pe data de 22 August. Oamenii de stiinta au chemat mii de voluntari sa ia parte la un concert sustinut de artistul Tim Bendzko.

Pe durata evenimentului au fost simulate diferite modalitati de circulatie a aerului si au fost culese informatii despre fiecare participant cu ajutorul unui tracer, potrivit metalhead.ro.

Una dintre concluziile la care s-a ajuns este ca toate contactele dintre participanti, care dureaza maxim cateva minunte, sunt rar intalnite si pot fi tinute sub control cu ajutorul respectarii normelor de igiena. Acestea sunt insa putin mai dese in timpul accesului precum si in timpul pauzelor.

Citeste și:  Yiwen Shen și Marko Džomba au electrizat Sala Patria cu un concert memorabil alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Brașov

O slaba ventilatie a locatie poate creste riscul propagarii virusului, dar daca sunt respectate regulile de igiena, impactul virusului este scazut spre foarte scazut.

Proiectul a pornit la initiativa doctorului Stefan Moritz de la Universitatea de Medicina Halle. Acest a considerant intreg experimentul un succes absolut. Moritz a spus printre altele ca la un eveniment exista participanti care nici nu au contact unii cu altii si ca principala modalitate de a evita contaminarea este un sistem performant de ventilatie.

Iata ce a declarat Dr. Moritz. „The results are consistent with our hypothesis that the contacts that do occur at an event do not involve all participants. Therefore, events could also take place under specific conditions during a pandemic. The most important finding for us was understanding how crucial it is to have good ventilation technology. This is key to lowering the risk of infection.

Citeste și:  Marșul bicicliștilor revine pe străzile Brașovului!

Together with this engineering company, we recreated the entire Quarterback Immobilien Arena as a computer model and divided it into small cubes. We then simulated how different ventilation scenarios affected the distribution of the aerosol particles”

Atat Mortiz cat si echipa de ingineri care s-a ocupat de implementarea sistemului de ventilatie au declarat ca daca o locatie inchisa are un sistem de ventilatie adecvat care schimba aerul in mod constant, atunci, posibilitatea de infectie este extrem de scazuta. Daca la acest aspect adaugam si respectarea normelor de igiena, atunci cu siguranta evenimentele se pot tine in spatii inchise.

In plus, 90% dintre participantii la studiu au declarat ca ar fi de acord sa poarte masca pe durata unui eveniment.

Citeste și:  Două drone de tip avion, cu decolare verticală, au intrat în dotarea Poliției de Frontieră Române

O alta modalitate de control a raspandirii virusului ar fi cresterea numarului de cai de acces in locatie iar pe cat posibil zonele de asteptare pentru acces sa fie facute in aer liber.

Rezultatele studiului au ajus la Ministrul Economiei, Stiintei si Digitalizarii din Germania, profesorul Armin Willingmann, care in momentul de fata le studiaza alaturi de echipa sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.