România are cea mai ridicată rată a mortalității în accidente rutiere din Uniunea Europeană

România continuă să aibă cea mai ridicată rată a mortalității în accidente rutiere din Uniunea Europeană, cu 86 de decese la un milion de locuitori, față de 21 cât are Suedia, spre exemplu. Potrivit datelor preliminare pentru anul trecut publicate marți de Comisia Europeană, media la nivelul Uniunii este de 46 de accidente, transmite Radio România Actualități.

La nivelul întregii Uniuni Europene, 260 de mii de persoane și-au pierdut viața ca urmare a unui accident rutier în cursul anului trecut, în creștere cu 3% față de anul 2021. Țările nordice Suedia și Danemarca au cele mai puține decese cauzate de accidentele auto, în vreme ce țara noastră, Bulgaria și Croația sunt la polul opus, cu cele mai multe morți pe drumurile publice. La nivelul Uniunii, mai bine de jumătate dintre decesele cauzate de accidentele rutiere au loc pe drumurile rurale, 40% pe drumurile din zonele urbane și doar 9% pe autostrăzi. Conform statisticii europene, șoferii și pasagerii au reprezentat 45% din totalul deceselor, pietonii – 18%, utilizatorii de vehicule cu două roți – motociclete și mopede -19% și bicicliștii – 9%.

Citeste și:  Primul sezon al Trofeului Național Masters debutează în Râșnov, la finalul lunii aprilie

Revenind în România, în luna aprilie a anului trecut, Ministerul Transporturilor a lansat Strategia națională de siguranță rutieră 2022-2030, care prevede, printre altele, un sistem automat pentru amenzi cu 300 de radare și 500 de camere video, dar și un rating de siguranță pentru șosele, mai transmite sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.