România are șansa dezvoltării accelerate cu ajutorul inteligenței artificiale

Peste 100 de experți AI din toată lumea au fost ieri, conectați cu Premierul României, cu Secretarul Adjunct NATO și cu alți decidenți din România la Masa Rotundă organizată de RePatriot pentru a ajuta dezvoltarea Cadrului Strategic pentru Inteligența Artificială.

Tehnologiile bazate pe Inteligența Artificială – IA ajută România să accelereze dezvoltarea, dovedesc azi personalități din lumea academică, cercetare, oficiali, împreună cu reprezentanți ai companiilor din RBL și jucătorii importanți din domeniul IA din toată lumea care participă la întâlnirea strategică organizată de RePatriot.

Ieri, 14 martie 2022, s-a desfășurat Masa rotundă  “Inteligența Artificială – sursă de dezvoltare pentru România, Ediția a IV-a”,  unde cei peste 100 de participanți au continuat să identifice modul în care putem construi premisele implementării cu succes a unei Strategii de Inteligență Artificială a României, răspunzând la întrebarea “Cum facem ca lucrurile să se întâmple?”.

Citeste și:  Creșa Brașov promovează educația pentru mediu prin "Săptămâna Verde"

“Inițiativa noastră a luat startul public în 2018 la Alba Iulia la Summitul RePatriot unde mai mulți români inteligenți au spus că avem oportunitatea să inițiem un val de dezvoltare rapid cu ajutorul tehnologiei. Important este să avem un plan împreună, să acționăm și tocmai asta facem. Foarte mulți antreprenori și manageri, cercetători, profesori, manageri și experți deja lucrează în proiecte care aduc beneficii economiei românești. Credem că aplicarea tehnologiilor de Inteligență Artificială poate accelera dezvoltarea României  și este un răspuns formidabil în acest context în care pandemia și agresiunea din Ucraina ne afectează.”, declară Marius Bostan, antreprenor și fondator Repatriot.

“Vă adresez acest mesaj deoarece sunt convins că pentru România și cetățenii ei, Inteligența Artificială poate fi pârghia care aduce beneficii semnificative în primul rând pentru afaceri, educație, sănătate dar și pentru o creștere economică substanțială în multe alte domenii de activitate și, pot conduce la creșterea semnificativă a calității vieții și securității cetățenilor. Țara noastră are mare nevoie de toate mințile strălucite românești de pretutindeni pentru a dezlănțui forța benefică a tehnologiilor avansate. (…)
Luăm în considerare crearea unui Comitet Național de Inteligență Artificială care să ofere leadership și să fie instrument de coordonare a eforturilor și să asigure punerea în operă a Cadrului Strategic Național pe care îl vom avea  în partea a doua a acestui an, conform planificărilor. “, a spus Nicolae Ciucă, Premierul României.

Secretarul General NATO Mircea Geoană a spus că ideea de a găsii punți între elitele românești de acasă și cei de afară este indispensabilă pentru orice șansă de dezvoltare a României în anii care vin. “La NATO ne uităm la AI și dintr-o perspectivă de securitate a noilor tehnologii. Aceste tehnologii transformă în mod profund economia, societatea modul în care ne organizăm, comunicăm și poate modul în care facem politică. Pe de altă parte, istoric vorbind, orice nouă tehnologie a avut și o componentă de securitate și aceeași tehnologie pe mâini bune și înțelepte produce progres, inovare, transformare și o viață mai bună pentru oameni, pentru specia umană în general.”, a mai spus Mircea Geoană.

Evenimentul început ieri este încă un pas înainte pentru punerea în practică a ideilor discutate la cea de-a treia ediție Repatriot Summit, de la Alba Iulia din octombrie 2018. Puteți urmări o parte din discuții în pagina de Facebook Repatriot, aici.

Citeste și:  MDLPA: Analiza progresului în implementarea Strategiei Naționale de Reducere a Riscului Seismic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.