
Sâmbătă, 14 iunie, la GASTRONOMETRO București, s-a încheiat cu succes cea de-a treia ediție a competiției naționale Romania Sushi Cup, eveniment de referință pentru gastronomia japoneză din Europa de Est și singura competiție din România acreditată pentru selecția oficială a participantului la World Sushi Cup Japan.
După trei zile intense de probe teoretice și practice, jurați de renume internațional au desemnat cei mai buni sushi chefs ai României: Locul I: Bogdan Cosma.
Câștigătorul Locului I a primit un premiu de 2500 Euro și înscrierea la competiția World Sushi Cup Japan 2025, în competiția mondială organizată la Tokio, de All Japan Sushi Association, alături de cei mai talentați maeștri sushi din lume, iar din partea Metro România, suma de 1500 de Euro & invitație la „Food Service 2025”.
Locul II: Mălai Cristian. Câștigătorul Locului II, a primit premiul de 700 Euro ( cazare &transport la „Campionatul European de Sushi 2025”.
Locul III: Cioază Andrei Corin. Câștigătorul Locului III a fost răsplătit cu suma de 300 de Euro.
Un simbol al prieteniei culturale româno-japoneze: Ceremonia oficială a fost deschisă de Excelența Sa, Ambasadorul Japoniei în România, care a subliniat valoarea simbolică și culturală a acestui eveniment:
„Romania Sushi Cup este mai mult decât o competiție gastronomică este un pod cultural între Japonia și România. Prin precizie, pasiune și respect pentru tradiție, această competiție arată cum cultura japoneză este înțeleasă și onorată în profunzime aici. Felicit România pentru această realizare și pentru exemplul oferit întregii Europe”, a declarat Excelența Sa, Takashi Katae, Ambasadorul Japoniei în România.
Competiția a fost jurizată de o comisie internațională de elită:
- Gentaro Yamazaki (Japonia) – Maestru Sushi Certificat, Expert Fugu, 3-Star Rice
- Alon Than (Polonia) – Campion Mondial World Sushi Cup 2015
- Tomáš Lysý (Slovacia) – Chef principal FOU ZOO
- Wagner Spadacio (Monaco) – Vicecampion mondial 2018
- Jorge Dionicio (SUA) – Sushi chef internațional
- Cătălin Petrescu (România) – Chef Rual
„Suntem mândri că, în doar trei ediții, Romania Sushi Cup a devenit un reper internațional. Reprezentanți ai altor țări europene ne-au transmis că vor să adopte modelul nostru de organizare. Este o onoare să fim considerați o sursă de inspirație. România are nu doar talent, ci și capacitatea de a livra excelență gastronomică la cel mai înalt nivel”, consideră Iulian Constantin, cofondator Zen Sushi și organizator Romania Sushi Cup.