România ocupă primul loc în Europa la numărul de proprietari

România are cei mai mulți proprietari de locuințe din Europa. Așa spune statistica Eurostat, nu noi. 96% dintre români dețin imobilele în care locuiesc. Concluzia? Ne place să fim proprietari de imobiliare. Culmea, suedezii, printre cei cu cel mai înalt nivel de trai, sunt pe ultimul loc la acest capitol, puțin peste jumătate dintre ei alegând să aibă locuințe proprii. Mai mult decât atât, tinerii români cu vârste între 18 și 25 de ani le dau peste nas europenilor de-o seamă cu ei, căci mulți dintre ei au deja credite imobiliare sau ipotecare pe 30 de ani. Piaţa de imobiliare de la noi are o activitate mult mai dinamică decât media țărilor din Europa Centrală și de Est.

Citeste și:  DAS Brașov: Asociațiile și fundațiile pot depune documentele pentru obținerea subvențiilor până la sfărșitul acestei luni

Proprietari sau datornici, de fapt?

Procentul celor care cumpără imobile în România cu bani lichizi este destul de mic. Alternativele sunt creditele bancare, imobiliare sau ipotecare. Iar la acestea se pare că suntem, de fapt, campioni. Iar de la 1 ianuarie 2019, prin regulamentul BNR, gradul de îndatorare a fost limitat la 40% sau 45%, dacă vorbim despre programul Prima Casă. În plus, a fost eliminată și interdicția de a cumpăra mai multe proprietăți cu TVA de 5%. Așa că piața de imobiliare a crescut. A mai fost eliminată din Codul Fiscal și limitarea suprafeței de teren pe care este construită locuința (până la 31.12.2018 fiind de maximum 250mp). Mai mult decât atât, din aprilie, toate contractele de credit, indiferent de tipul dobânzii sau de produsul de creditare, au ca dobândă de referință IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor) și nu ROBOR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.