România şi-a pierdut dreptul de vot în cadrul Agenţiei Spaţiale Europene

România şi-a pierdut dreptul de vot în cadrul Agenţiei Spaţiale Europene, din cauza datoriilor pe care le are de mai mulţi ani faţă de această organizaţie, informează RRA.

Preşedintele de onoare al Agenţiei Spaţiale Române, Dumitru Prunariu, susţine că acesta este şi un motiv de îngrijorare pentru cei 255 de conaţionali care candidează pentru un post de astronaut ESA. 

La fel ca în cazul contribuţiei la Uniunea Europeană, România ar trebui să plătească anual o sumă de bani şi pentru programele opţionale ale Agenţiei Spaţiale Europene, aşa după cum stă scris în acordurile semnate. De vreo patru ani, însă, ţara noastră a acumulat datorii, pentru că pur şi simplu nu şi-a mai plătit această contribuţie.

Citeste și:  Primăria Brașov a semnat contractul de lucrări pentru grădinița din Bartolomeu Nord. Este prima care se construiește în acest cartier în ultimii 100 de ani

Ultima plată s-a efectuat în decembrie anul trecut şi reprezintă datoria din 2017, adică aproape 17 milioane de euro. Rămân, însă, descoperiţi anii 2018, 2019, 2020 şi 2021.

Drept urmare, România şi-a pierdut dreptul de vot în Agenţia Spaţială Europeană, fapt fără precedent în istoria acestei intituţii.

Dumitru Prunariu, preşedinte de onoare al Agenţiei Spaţiale Române: Am ajuns la patru ani, deja cumulate cu nişte dobânzi s-a ajuns la vreo 110 milioane de euro şi, da, România, deocamdată, nu mai are drept de vot la Agenţia Spaţială Europeană, nu mai avem dreptul să accesăm noi programe ale Agenţiei Spaţiale Europene, pentru că n-am plătit contribuţia, deşi eram cea mai dezvoltată ţară din Europa de Est în acest domeniu.

Citeste și:  Mobilitate verde - Pista de biciclete care va lega cartierul Astra de gară, centrul civic și centrul istoric intră în etapa de lucrări

Sursa, RRA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.