România va fi primul stat din Europa care va avea o centrală cu reactor nuclear de mici dimensiuni

Ţara noastră va fi primul stat din Europa care în câțiva ani va avea o centrală cu reactor nuclear de mici dimensiuni, ce va permite obținerea de energie curată în condiții de siguranță, la un cost sub nivelul mediu din țara noastră. Reactorul construit de firma americană NuScale va fi amplasat la fosta Termocentrală de la Doicești din județul Dâmbovița și va fi operat de specialiști care vor fi pregătiți la Universitatea Politehnică. În acest sens, Statele Unite vor pune la dispoziția României un simulator special.

„În urma studiului, au fost identificate mai multe potențiale amplasamente adecvate. Amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești a obținut toate calificările în ceea ce privește securitatea, fiind considerat adecvat în această fază conform criteriilor de proiectare și principiilor de securitate ale reactoarelor modulare mici NuScale”, a declarat Cosmin Ghiță, directorul Nuclearelectrica, citat de Digi24.

Citeste și:  Președintele a promulgat modificările la legea învățământului superior de stat

Fiind printre primele țări care se alătură demersului de independență energetică cu una dintre cele mai avansate tehnologii de energie nucleară, tehnologia inovatoare a reactoarelor modulare mici a NuScale, România va obține o poziție de lider și multiple beneficii socio-economice: are potențialul de a deveni o bază pentru susținerea producției și asamblarea componentelor SMR și un centru de pregătire și formare a viitorilor operatori și specialiști. În acest sens, România va dezvolta primul simulator pentru camera de comandă a unui SMR NuScale din Europa, care va fi utilizat pentru formarea noii generații de ingineri.

Comunitatea din Doicești are, de asemenea, potențialul unor beneficii multiple, în timp ce NuScale și Nuclearelectrica fac pași spre implementarea în România, în acest deceniu, a primei centrale electrice NuScale cu 6 module, de 462 MWe. Se estimează că centrala electrică NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an, arată un comunicat al Societății Naționale Nuclearelectrica.

Citeste și:  65 de prichindei din cartierul Tractorul au deschis astăzi porțile primei grădinițe construite în cartier după 1989

Foto: SNN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.