Românii vor fi nevoiți să îşi schimbe buletinul. Data până la care trebuie implementate noile cărţi de identitate

Autoritățile centrale implementează un proiect amplu de identificare digitală, finanțat parțial cu bani europeni, care are ca finalitate introducerea cărților electronice de identitate pentru toți românii. Cartea de identitate electronică este un proiect mult aşteptat, iar data limită de implementare este ultimul trimestru al anului 2024, a afirmat recent, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Marcel Boloş.

Ce înseamnă aceasta pentru cetățeni a explicat pentru Radio România Brașov FM, șeful Serviciului Public Comunitar Local de Evidența Persoanei Brașov, George Roșca: “Noile cărți de identitate au dimensiunea unui card bancar și, pe lângă informațiile care se află și pe actualele cărți de identitate, vor avea și un CIP pe care vor fi stocate două amprente digitale și o amprentă facială. Vor fi și alte elemente de siguranță care se regăsesc și pe cărțile de identitate din alte țări europene. Introducerea cărții de identitate electronică dă posibilitatea cetățeanului de a opta pentru eliberarea unei cărți electronice de identitate cu sau fără imagine a impresiunilor papilare a celor două degete arătătoare sau a unei cărți de identitate simple, fără CIP”.

Potrivit lui ministrului Boloș, acest proiect este important nu numai pentru cartea de identitate electronică, dar şi pentru marile servicii publice: sănătate, partea de educaţie, evenimentele de viaţă, administraţia locală.

Citeste și:  Două drone de tip avion, cu decolare verticală, au intrat în dotarea Poliției de Frontieră Române

Valabilitatea documentului va fi de zece ani, conform regulamentului Uniunii Europene, toate statele membre urmând să poată accesa, la nevoie, informațiile stocate pe noua carte de identitate. Costul unui astfel de document nou cu cip va fi de 70 de lei.

Până în 2031, toți românii ar trebui să aibă buletine electronice.

Sursa foto: Știri de Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.