Romfilatelia lansează emisiunea: 50 DE ANI DE LA PRIMUL PAS AL OMULUI PE LUNĂ.

Romfilatelia vine în întâmpinarea pasionaţilor de astrofilatelie, prin introducerea în circulaţie, joi, 11 iulie, a emisiunii de mărci poştale 50 DE ANI DE LA PRIMUL PAS AL OMULUI PE LUNĂ.

Visul omului a fost întotdeauna acela de a ajunge pe Lună şi de a descoperi misterele astrului Pământului, scriitorul de lucrări ştiinţifico-fantastice Jules Verne fiind primul care a imaginat acest scenariu cu o deosebită acurateţe, în lucrarea „De la Pământ la Lună”. Cei care au făcut ca visul să devină realitate au fost cei din echipajul american, participanţi ai programului Apollo, desfăşurat între anii 1961 şi 1972.

Programul Apollo a debutat cu testele rachetelor purtătoare din seria Saturn, ajungând la zboruri spaţiale pilotate de echipaj uman în jurul Lunii, desfăşurându-se pe o perioadă de 8 ani. Apollo 11 a reprezentat al cincilea zbor cu echipaj uman şi a fost a treia călătorie spre Lună.

O rachetă Saturn V a lansat nava Apollo 11, având la bord echipajul format din Neil A. Armstrong, Michael Collins şi Edwin E. „Buzz” Aldrin Jr., de la Centrul Spaţial Kennedy, pe 16 iulie 1969. Modulul de comandă a purtat numele de „Columbia”, iar cel lunar, de „Eagle”, vulturul fiind simbolul Statelor Unite ale Americii.

Citeste și:  Celine Dion, revenire triumfală pe scenă la Jocurile Olimpice de la Paris

Data de 20 iulie reprezintă o zi istorică pentru omenire, Neil Armstrong fiind primul om ce a păşit pe Lună, moment în care a spus: „Este un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire”. La câteva minute a fost urmat de către colegul de misiune, Edwin E. „Buzz”Aldrin Jr. După acest zbor cosmic, alţi 10 oameni au păşit pe Lună până la sfârşitul programului Apollo, ultima misiune fiind Apollo 17.

Emisiunea de mărci poştale aniversează împlinirea a 50 de ani de la succesul misiunii Apollo 11 şi este alcătuită din două timbre şi o coliţă nedantelată, ce înfăţişează momentul istoric în care prima misiune cu echipaj uman a aselenizat, la data de 20 iulie 1969.

Citeste și:  Măsuri de securitate și interdicții în spațiul aerian francez, în contextul Jocurilor Olimpice 2024

Cele două timbre ilustrează aspecte memorabile ale misiunii. Primul timbru cu valoarea nominală de 5 lei, înfăţişează momentul în care racheta purtătoare a programului Apollo 11, Saturn V, se ridică de la sol, cu astronauţii Neil A. Armstrong, Michael Collins şi Edwin E. „Buzz” Aldrin Jr. la bord, la data de 16 iulie 1969 în Complexul de lansare a Centrului Spaţial Kennedy 39A şi o poză cu modulul lunar în care echipajul se afla, cu imaginea Terrei reflectată pe fundal.

Al doilea timbru cu valoarea nominală de 8,50 lei, îl are în prim plan pe Neil Armstrong pe Lună, aceasta fiind singura imagine în care acesta este surprins, el fiind singurul membru al echipajului care a avut o cameră foto asupra lui. În partea dreaptă a timbrului, este comemorat unul dintre părinţii fondatori ai astronauticii, Hermann Oberth, alături de Wernher von Braun, un pionier vizionar al dezvoltării tehnologiei şi al zborurilor rachetelor.

Citeste și:  Noi decizii ale comisiei de circulație! O parte dintre hotărâri vizează reglementarea circulației pe mai multe străzi din Brașov

Coliţa nedantelată cu valoarea nominală de 28,50 lei îl înfăţişa pe Edwin E „Buzz” Aldrin Jr. pe Lună, fotografiat de Neil Armstrong, ipostază în care se poate observa modulul de aselenizare „Eagle”, iar în hublou se poate remarca reflexia celor trei membrii ai echipajului, în acest fel fiind imortalizaţi împreună pe Lună.

Documentare furnizată de Comisia de Astrofilatelie a Federaţiei Române de Filatelie.

Emisiunea de mărci poştale „50 DE ANI DE LA PRIMUL PAS AL OMULUI PE LUNĂ” va fi disponibilă începând de joi, 11 iulie 2019, în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/. Aceasta este completată de 1 plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coală de 20 timbre şi minicoală de 5 timbre, 1 vignetă şi coliţă nedantelată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.