Roxana Mînzatu: Sperăm că modificările la legea adopţiei vor scurta şederea copiilor în sistemul de protecţie

Modificările adoptate, marţi, de Parlament la legea adopţiei ar trebui să aducă o şedere mai scurtă a copiilor în sistemul de protecţie şi o integrare mai rapidă a acestora în familiile adoptatoare, a declarat, conform unui comunicat de presă, deputatul PSD Braşov Roxana Mânzatu, potrivit Agerpres.

„Pornind de la un proiect foarte bun, iniţiat de Guvernul PSD în septembrie 2018, am dezbătut legea cu societatea civilă atât la Braşov, în 2 noiembrie 2018, dar şi la Bucureşti, în iunie 2019. Apoi, am lucrat, alături de Oana Bîzgan, de alţi colegi parlamentari, la o serie de amendamente pe care le-am susţinut şi care se regăsesc în legea votată azi (marţi – n.red.). Ne dorim ca legea votată azi să însemne o şedere mult mai scurtă a copiilor în sistemul de protecţie a copilului şi o integrare mult mai rapidă a acestora în familie, acolo unde trebuie să trăiască şi să crească”, a declarat deputatul PSD Roxana Mînzatu.

Conform sursei citate, modificările adoptate, în unanimitate, de Parlament, aduc îmbunătăţiri fundamentale legii 273/2004 privind procedura adopţiei.

Printre aceste modificări se numără prelungirea de la 2 la 5 ani a valabilităţii atestatului de familie adoptatoare, scurtarea termenelor în care părinţii fireşti, cu vârsta peste 18 ani, declară în scris că renunţă să se ocupe de creşterea şi îngrijirea copilului şi în care pot să revină asupra declaraţiei iniţiale, simplificarea cerererii de încuviinţare a adopţiei prin eliminarea obligaţiei legalizării la notar a documentelor (acestea urmând a fi certificate de DGASPC), simplificarea monitorizării post-adopţie, acordarea de stimulente financiare pentru cei care adoptă copii greu adaptabili în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.