Rusalii, tradiții și obiceiuri în prima zi de sărbătoare

Pogorârea Duhului Sfânt sau Rusaliile este sărbătoarea creștină care comemorează pogorârea Sfântului Spirit asupra ucenicilor lui Hristos și se celebrează anual la 50 de zile după Înviere. Astfel, creștinii ortodocși sărbătoresc prima zi de Rusalii pe 4 iunie, iar imediat după, pe 5 iunie, avem Sfânta Treime.

Cuvântul Rusalii provine din latinescul „rosalia”, care simbolizează sărbatoarea trandafirilor, dar reprezintă şi fetele împăratului Rusalim, despre care se credea că aveau puteri magice şi seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau.

A doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi, precum indică Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: „Întru această zi, prăznuim pe însuși Preasfantul și de viață făcătorul și întru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu…”.

Citeste și:  Weekend plin pentru pompierii militari. Au intervenit în peste 4.450 situații de urgență înregistrate la nivel național

Oamenii îşi împdobesc casele şi gospodăriile cu ramuri verzi de nuc sau de tei, pentru a le păzi de rele, iar în unele locuri, femeile stau în răspântii, cu ştergare şi vase mari cu apă, în care pun frunze de nuc şi spală picioarele trecătorilor.

În tradiția românească se spune că cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice, care provoacă boala denumită popular “luat din Rusalii”.

La sate se păstrează tradiția conform căreia credincioșii trebuie să ducă la biserică crenguțe de tei și nuc, pentru a fi sfințite. Cu aceste ramuri sfințite se vor împodobi, mai apoi, casele și icoanele, deoarece acestea au puterea de a alunga spiritele rele. În unele zone, pe lângă tei și nuc, credincioșii mai folosesc leuștean, usturoi și pelin.

Citeste și:  Ultima zi a festivalului MASSIF 2024 a fost una fără evenimente negative

De asemenea, oamenii obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare aceste buruieni, pentru a nu fi “luați din Rusalii” sau pociți de către Ielele neiertătoare.

Ce este strict interzis să facem de Rusalii

Pe langă multitudinea de tradiții și obiceiuri, de Rusalii întâlnim și o serie de superstiții. De exemplu, în zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că ielele te pot prinde și te vor pedepsi. De Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele.

Cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea ielelor, deoarce nu cinstește și prețuiește cum se cuvine ziua. De la Rusalii timp de 9 săptămâni nu se vor mai culege ierburi de leac, iar în ziua de Rusalii nu e bine să te cerți cu alții fiindcă vei fi “luat din Rusalii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.