Sancțiuni de peste 80.000 LEI aplicate mai multor agenți economici din Brașov, în urma unor controale pentru siguranța alimentelor

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Brașov a sesizat, în cazul ultimei alerte alimentare (prezența de corp străin într-un tip de biscuiți), că procedurile unor unităţi, de tip hiper/supermarket sau de alimentatie publică, privind gestionarea produselor neconforme, nu satisfac cerinţele legale de respectare a principiului precauţiei.

Plecând de la această constatare, DSVSA Brașov a demarat controale oficiale având ca tematică verificarea modului în care operatorii economici, prin procedurile proprii de analiză şi comunicare către consumatorii finali, soluționează alertele alimentare.

Controalele au vizat 44 de unități și anume: 6 de tip hipermarket/supermarket și 38 de alimentație publică (magazine alimentare 3, restaurante 35).

Pentru deficiențele descoperite, privind: neiniţierea de îndata a procedurilor pentru retragerea/rechemarea produselor neconforme; manipularea şi depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru; etichetarea şi ambalarea necorespunzătoare a produselor alimentare; neasigurarea menţinerii timp de 48 ore a probelor alimentare, au fost aplicate 10 sancţiuni contravenţionale în valoare de 83.200 lei.

Citeste și:  Atelierele Creatorilor, în Săptămâna verde, la Centrul Cultural Reduta din Brașov

Pentru 6 unități, au fost acordate 6 avertismente și au fost întocmite planuri de măsuri pentru remedierea deficiențelor.

De asemenea, au fost retrase de la comercializare 59 de bucăţi de produse neconforme (biscuiti cu ovăz cu îndulcitor fără adaos de zaharuri, marca Gullon,  origine  Spania). Ancheta este în curs de derulare.

Menţionăm că toate incidentele alimentare, inclusiv cele clasificate în urma reclamaţiilor privind siguranţa alimentelor,  sunt coordonate şi monitorizate de inspectorii ANSVSA- DSVSA  prin două sisteme de gestionare a riscului: Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF) şi Sistemul de Asistenţă şi Cooperare Administrativă (AAC) de gestionare a fraudelor alimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.