Sandu Albiter, liderul trupei brașovene Grup 74, a scris o carte autobiografică

Brașoveanul Sandu Albiter, chitarist și lider al formației rock Grup 74 și al formației de blues Albiter Blues Company, a scris o carte autobiografică, care urmează să iasă curând din tipografie.

„Cartea mea autobiografică este gata să iasă din tipografie și să se așeze în librării!”, a anuntat Sandu Albiter pe pagina sa de Facebook

Despre Formația Grup ’74

Grup ’74 este o formație pop-rock românească, înființată în 1974 la Brașov.

Membrii fondatori Sandu Albiter (chitară, voce), Nicu Stanescu (chitară, voce), Paul Panait (chitară bas), Daniil Proca (saxofon, voce), Mircea Vanca (flaut), Dan Gheorghe (baterie), Romeo Radoi (baterie), Dan Brucher (clape).

Debutul formației are loc la Casa de Cultură a Studenților din Brașov, după care urmează apariții la cele mai importante festivauri de gen din țară. Piesa „Veniți cu noi” (muzica: Sandu Albiter, versurile: Daniil Proca) apare pe compilația „Formații de muzică pop III” (1978). În 1979 piese precum „Toamna”, „Variațiuni 541”, „Orologiu” sau „Oameni buni” intră în clasamentele anului.

Citeste și:  Mobilitate verde - Pista de biciclete care va lega cartierul Astra de gară, centrul civic și centrul istoric intră în etapa de lucrări

În 1980 în formație intră Adrian Ordean (chitară). Încep o serie de turnee în străinătate, cele mai importante fiind:

  • Polonia: 1979 – 1984, 1985, 1990
  • U.R.S.S.: 1980 (cu Dida Drăgan)
  • Finlanda: 1990
  • Danemarca: 1996

Anul 1987 aduce un disc single al formației, „Studiu II – Lako / Infinity drive”, scos în Germania.

În 1990 formația înregistrează la „Electrecord” albumul „Răsărit”, alături de Sandu Albiter și Puiu Delioran cântând Ion (Leo) Leonard (chitară), Adrian (Adi) Vălușescu (clape) și Stelian Pavel (chitară bas).

Urmează o nouă schimbare de componență și un nou album. Sandu Albiter (chitară), Mircea Crișan (voce, baterie), Nicușor Matei (clape) și Bob Coleșiu (chitară bas) lansează în 1994 „Călugărul Tibetan”, un disc cu 10 piese.

Citeste și:  Elevii dintr-o comună brașoveană primesc biciclete noi într-o mișcare pentru sănătate și mediu

După un album-remember în 1997, urmează o schimbare de nume și componență, astfel încât formația – de acum – Albiter Blues Company scoate în 1999 un album omonim, cu înregistrări live, făcute în timpul Festivalului de Jazz și Blues din Brașov, în 1995. În această formulă (Sandu Albiter – chitară, voce, Gheorghe (Mâțu) Draga – saxofon, Cristi Cigolea – trompetă, Gabriel (Baștanu) Isac – chitară bas, Mircea Crișan – voce, percuție, George Iordache – tobe și Victor Solomon – chitară, Cristian Oprea – muzicuță) sunt realizate recitaluri în cluburile de jazz din București și din România.

One thought on “Sandu Albiter, liderul trupei brașovene Grup 74, a scris o carte autobiografică”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.