Săptămâna prevenirii criminalității la Brașov

În data de 26 mai 2023 reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Brașov au desfășurat o activitate informativă la sediul Direcției de Asistență Socială Brașov, situată în mun Brașov, str Panselelor, nr 23, în cadrul ”Săptămânii prevenirii criminalității”, ediția 2023, pe tema prevenirii infracțiunilor de violență în familie.

Cu această ocazie, specialiști din cadrul Serviciului Ordine Publică și Biroului Analiza și Prevenirea Criminalității Brașov au prezentat beneficiarelor serviciilor Direcției de Asistență Socială Brașov –victime ale violenței domestice, informații despre sistemul informatic de monitorizare electronică, aplicabil în județul Brașov din 1 ianuarie.

Sistemul de supraveghere electronică constă într-un kit care include brățara care se prinde de gleznă ori în cazuri determinate  de lege de încheietura mâinii agresorului, un telefon mobil înmânat agresorului, care are montat un sistem de urmărire și pe care agresorul este obligat să îl poarte, încărcat, asupra lui, în caz contrar declanșându-se alarma. Brățara conține elemente de siguranță care nu permit agresorului să o îndepărteze. Un al doilea telefon este înmânat persoanei care este protejată, care va avea de asemenea obligația de a-l purta asupra sa.  

Citeste și:  Creșa Brașov promovează educația pentru mediu prin "Săptămâna Verde"

Dispozitivul electronic de supraveghere va avertiza persoana supravegheată de producerea unei alerte. Alertele vizate sunt alerta  de apropiere, alerta de părăsire neautorizată a imobilului, alerta de depășire neautorizată a unui perimetru stabilit (zona de incluziune), alerta de intrare neautorizată într-un perimetru stabilit (zona de excluziune), alerta de atingere a nivelului critic de descărcare a acumulatorului și altele.

Utilizarea acestor sisteme nu echivalează cu protecția integrității fizice a persoanelor protejate, însă permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor, sau, pe viitor, respectarea regulilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu și a supravegherii la distanță.

Foto. Arhivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.