Șapte state UE, folosesc de ieri, portalul UE privind certificatul digital Covid-19

Şapte ţări au decis să se conecteze de marţi la portalul şi au început să elibereze primele certificate digitale privind Covid, a anunţat Comisia Europeană. Este vorba de Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croaţia şi Polonia.

Încă de astăzi, şapte state membre – Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croaţia şi Polonia – au decis să se conecteze la portal şi au început să elibereze primele certificate ale UE, în timp ce altele au decis să lanseze certificatul digital al UE privind COVID numai atunci când toate funcţiile vor fi implementate la nivelul întregii ţări. Prin urmare, mai multe ţări vor începe să utilizeze sistemul în zilele şi săptămânile următoare”, se arată în comunicat.

Reamintim că Certificatul UE a fost propus de CE pentru reluarea călătoriilor în condiţii de siguranţă în această vară. Acesta va fi gratuit, securizat şi accesibil tuturor cetăţenilor. Disponibil în format digital sau pe hârtie, acest certificat va reprezenta o dovadă a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obţinut un rezultat negativ la test sau s-a vindecat în urma unei infecţii, conform news.ro.

Lansarea de astăzi a portalului este un pas important care le va permite statelor membre să înceapă să utilizeze portalul şi să emită certificatele digitale ale UE privind COVID. Faptul că şapte state membre s-au conectat deja la portal este un început bun. Încurajez şi celelalte state să se conecteze cât mai curând posibil. Pregătirea din timp va face ca întregul sistem să poată fi pe deplin operaţional până la 1 iulie, atunci când propunerea va deveni aplicabilă, iar UE va fi gata la timp pentru redeschidere în această vară”, a afirmat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton.

Comisarul pentru justiţie Didier Reynders a precizat că certificatul digital al UE privind COVID „le oferă cetăţenilor europeni un instrument comun care le permite să se deplaseze din nou în mod liber şi în siguranţă”.

Sursa foto, biziday.ro (Valerio Rosati | Dreamstime.com)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.