Șase elevi brașoveni, premiați la Festivitatea Academiei DpIT 2020

Șase tineri din Brașov mentoraţi în compania Fortech au fost distinși miercuri, 4 noiembrie 2020 cu premiul Bosch România pentru o aplicație care îi poate ajuta pe elevi inclusiv la examenul de Bacalaureat.

Echipa braşoveană The localhosts este alcătuită din elevii Andone Alexandru, Catrina Mirela-Magdalena, Catrina Sorana-Aurelia, Istrătescu Vlad-George, Năvădaru Călin-Nicolae și Rădulescu Andrei-Vlad de la Colegiul Național de Informatică „Grigore Moisil” Brașov.

Ei au fost mentorați pe parcursul celor șase luni ale proiectului Academiei Descoperă-ți pasiunea în IT din acest an de Alina Bolindu de la Fortech. Premiul Bosch România le-a fost acordat pentru aplicaţia Bac Advantage Compiler (BAC).

Aceasta îți oferă posibilitatea, pe baza unei reţele neuronale construite cu ajutorul inteligenţei artificiale, să îți verifici codul scris de mână foarte eficient. Fie că te pregătești pentru proba de Informatică de la BAC sau verifici codul scris în clasă, B.A.C. îți oferă codul transcris și compilat în doar câteva secunde!

Premierea creativităţii şi a inovaţiei tinerilor

Miercuri, 4 noiembrie 2020, a fost festivitatea de premiere, eveniment public organizat online, care a încheiat ediţia cu numărul șase a #AcademieiDpIT şi le-a adus pasionaților de IT ocazia de a fi alături de cei 100 de liceeni transilvăneni care au dezvoltat în ultimele șase luni ideile pe care le veți vedea transformând 2021 într-o lume mai sigură, mai eficientă și mai „smart”.

Citeste și:  Proiect pentru un centru de colectare a deșeurilor menajere, la Zărnești

„Experiența acestei ediții ne arată încă o dată că trebuie să susținem inovația în perioada de criză. Nu o putem pune în „așteptare”, pentru că își pierde vitalitatea, iar la ieșirea din criză avem nevoie tocmai de creativitatea tinerilor. Pot spune, de asemenea, că Ediția 6.0 confirmă și prin faptul că elevii au avut de rezolvat probleme importante și actuale cum ar fi medicina și siguranța”, declară Liliana Ștefan-Cazacu, președinte al Asociației DpIT.

“În ceea ce privește proiectele din 2020, am fost impresionat de cât a crescut nivelul acestora față de anul trecut, și în special de flexibilitatea și entuziasmul elevilor, care au dovedit că sunt chiar digital-natives – mi s-au părut foarte naturali în ceea ce privește comunicarea și interacțiunea online. Pe lângă produsele și serviciile dezvoltate care se bazează pe o nevoie concretă, elevii au construit platforme online de prezentare, și au găsit alte soluții inedite pentru promovarea proiectelor și a echipelor lor. Atât din punct de vedere tehnic cât și din punct de vedere a muncii în echipă, avem niște proiecte de nota 10!”, a declarat Ionuț Muntean, membru al juriului DpIT, Responsabil pentru Inovație și Relația cu Universitățile la Centrul de Inginerie Bosch din Cluj.

Juriul din acest an i-a mai avut ca membri pe Assoc.Prof. Simona Motogna, Vicepreşedinte Senat Universitatea Babeş-Bolyai (Preşedintele comisiei de jurizare), Valentin Filip, Head of Product Development la Fortech, Simona Godja, Project Manager la NetMatch, Bogdan Nădișan, Digital Technology Software Architect la Accenture România, Dr. ing. Ovidiu Petru Stan, Director Compartimentul pentru Relaţia cu Mediul Socio-Economic la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Alina Moldvai Venţel, Inspector Școlar de specialitate Informatică la Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Andrei Kelemen, Director Executiv Cluj IT Cluster.

Citeste și:  Game Changer-ul, cel mai vânat profil de executiv pe piața muncii în 2022

Titlul ”Șeful de promoție Academia DpIT 2020”, însoțit de un premiu în valoare de 300 lei a fost acordat elevului David Alexandru Pescariu din echipa Entropy de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, care a absolvit Academia DpIT 2020 cu nivelul de competență Experimentat obținând cel mai mare punctaj (96,51 de puncte).

Premiul I, în valoare de 3.600 lei, a fost câștigat de echipa clujeană GetOverIT (Biriș Radu-Ionuț, Bucur Andreea-Camelia, Buda Cornel-Iustin, Dan Alexandru, Nemeș Teodora şi Prodan Radu-Matei), mentorată la Bosch România de Sorin Ionuţ Băjenaru, pentru aplicația CyclinGo. Proiectul are un format dual, fiind format dintr-o componentă hardware și o aplicație mobile. Partea de hardware este reprezentată de un sistem de semnalizare inteligent pentru bicicliști şi trotinetişti sub forma unei veste cu led-uri, iar din aplicație, aceasta poate fi personalizată și folosită ca o platformă de promovare a brandurilor care doresc să-și afișeze logo-urile în trafic.

Citeste și:  Avansează lucrările la viitorul incubator de afaceri din Făgăraș

Premiul II, în valoare de 3.000 lei, a fost câștigat de clujenii din echipa Entropy (Bolboacă Andra Maria, Cuibus Dorin Iosif, Gabor Ioana, Pescariu David Alexandru, Pop Ana Maria și Popa Raul Mihai) mentorată la Bosch România de George Mois şi Vlad Stroian, pentru aplicaţia Safe Signal. Aplicația și brățara Safe Signal sunt concepute să îmbunătățească siguranța personală în orașe. Brățara are două butoane, iar în momentul în care sunt apăsate simultan, aplicația trimite un SMS cu locația ta contactelor preselectate și autorităților. De asemenea, în aplicație există o hartă cu markeri unde au apăsat alți utilizatori butoanele de pe brățară.

Premiul III, în valoare de 2.900 lei, a revenit echipei intElligence (Chereș Andreea, Cotar Cristian, Duduța Bogdan-Octavian, Gânscă Tudor, Pop Mara-Eleonora, Trânc Naomi-Alexandra) mentorată de Erik Zsurzsan de la compania Fortech, pentru aplicaţia Safe Forest. Scopul acesteia este prevenirea defrișărilor, vânătorii ilegale și a incendiilor forestiere. Aceasta constă în mai multe dispozitive amplasate în pădure dotate cu un microfon și un senzor de gaz care recunosc zgomotul de drujbă, pușcă și fumul cu ajutorul unui algoritm de inteligență artificială. Informațiile sunt transmise aplicației mobile prin intermediul unui server.

De asemenea, în cadrul festivității s-au mai acordat premiile Fortech, NetMatch, Accenture România și Nagarro.

Iată un scurt video de promovare a aplicației creată de levii brașoveni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.