Scripcaru, în fața judecătorilor Curții de Apel Brașov în dosarul de corupție ‘Termoficarea’

Primarul Brașovului se va prezenta astăzi în fața judecătorilor Curții de Apel pentru a fi judecat în dosarul termoficarea.

Procurorii DNA Brasov l-au trimis în judecată, la jumătatea lunii februarie 2016, pe George Scripcaru, pentru abuz în serviciu, instigare la tentativă de abuz în serviciu și luare de mită.

În aceeași cauză sunt judecați Adina Durbacă, viceprimar al Brașovului la acea vreme, pentru instigare la tentativă de abuz în serviciu, Silviu Calin Pop, administratorul firmei care ar fi fost favorizate de Primaria Brașov, pentru complicitate la abuz în serviciu, uz de fals, dare de mită și spălare de bani, Attila Radnoti, director al Direcției Tehnice a Primăriei Brașov, pentru abuz în serviciu și uz de fals, Liliana Horga, director executiv adjunct al Direcției Tehnice a Primăriei Brașov, pentru abuz în serviciu, uz de fals și tentativă de abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor, în perioada 2010-2011, reprezentanții SC Cet SA și Tetkron SRL, societăți având ca unic asociat municipiul Brașov, au încheiat contracte de vanzare-cumparare sau prestări servicii cu o firmă privată care furnizează energie termică, prin încălcarea normelor legale.

“În perioada 2011-2012, inculpatul Scripcaru George, în calitate de primar al municipiului Brașov, în baza unei înțelegeri prealabile cu inculpații David Mihai Ciprian și Pop Călin Silviu, a acționat și a determinat funcționari din cadrul Primăriei Brașov/ Consiliului Local Brașov și angajați din cadrul SC Cet SA și SC Tetkron SRL să-și exercite defectuos atribuțiile de serviciu, cu ocazia încheierii unor contracte/ convenții cu firma acestuia din urmă, urmărind obținerea, atât pentru sine, cât și pentru această societate și persoanele care o administrau, a unor foloase necuvenite”, se arată în rechizitoriul DNA.

În 3 octombrie 2011, primarul a atribuit firmei controlate de Călin Silviu Pop un contract de lucrari, printr-o procedură formală de achiziții publice, în cadrul căreia membrii comisiei de selecție a ofertelor au declarat, în mod nelegal, câstigâtoare, societatea omului de afaceri, deși aceasta nu îndeplinea condițiile pentru a face lucrările respective (lipsă personal specializat și utilaje, lipsă experiență în domeniu etc).
Contractul avea ca obiect realizarea interconexiunii rețelei de transport apă fierbinte, în zona de nord a municipiului Brașov.

Procurorii au susținut că, pe parcursul derulării contractului, primarul George Scripcaru a aprobat decontarea unor sume pretinse de firma lui Pop pentru lucrări neexecutate, nejustificate sau supraevaluate, prejudiciind bugetul local cu suma de 1.914.926,15 lei, care reprezintă totodată un folos necuvenit pentru societatea respectivă.

Prin intermediul Cristinei Antonie, edilul ar fi primit de la omul de afaceri foloase necuvenite în valoare totală de aproximativ 400.000 de lei, constand în materialele electorale pentru alegerile locale din anul 2012, respectiv câteva mii de tricouri, sepci, pixuri, autocolante și pachete cu alimente, pentru a fi date alegatorilor.

Primaria municipiului Brașov s-a constituit parte civila cu suma de peste 1,9 milioane de lei. Dosarul se judeca la Curtea de Apel Brașov.

George Scripcaru mai este judecat în alte două dosare.

Într-unul dintre aceste dosare, în 17 noiembrie 2016, primarul George Scripcaru și fostul director al Regiei Autonome de Transport Brasov au fost trimiși în judecată de procurorii DNA, pentru abuz în serviciu privind cumpărarea a patru mașini de catre RAT, care au folosite de edil în scop personal. Procurorii au stabilit că, prin faptele de care este acuzat, George Scripcaru a produs Regiei Autonome de Transport Brașov un prejudiciu de 630.665,33 lei, reprezentând contravaloarea autoturismelor achiziționate și cheltuielile suportate cu întreținerea și utilizarea acestora.

În celălalt dosar, la începutul lunii noiembrie 2016, procurorii DNA Brașov l-au trimis în judecată pe George Scripcaru, tot pentru abuz în serviciu, alături de fostul șef al CJ Brasov Aristotel Căncescu.

Faptele din acest dosar vizează închirierea nelegală a unei suprafețe de 110 metri pătrati de teren în incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov și construcția unei cladiri pentru desfășurarea de activitați comerciale, în baza unei autorizații eliberate de Primăria Brașov, în condițiile în care firma nu îndeplinea condițiile legale pentru a obține autorizatia.
Societatea a ridicat pe acel teren o clădire ”pe o suprafață mai mare decat cea închiriată, ocupând abuziv 40,29 mp din domeniul public”.
Niciunul dintre aceste trei dosare nu a fost soluționat, instanțele tergiversând în mod finalizarea lor. Tergiversarea cauzelor care îl au ca inculpat pe George Scripcaru au provocat îngrijorare la nivelul societății civile din Brașov, mai multe organizații anunțând că vor organiza acțiuni de pichetare a instanțelor din Brașov și a sediului DNA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.