Se simplifică procedurile de completare și depunere a declarațiilor de avere și de interese. Acestea se vor depunde online

Începând cu anul 2021, se simplifică procedurile de completare și depunere a declarațiilor de avere și de interese.

Agenția Națională de Integritate a lansat noua platformă online „e-DAI”, prin intermediul căreia, sutele de mii de funcționari publici, demnitari și alte categorii prevăzute de lege își vor completa și depune declarațiile de avere și declarațiile de interese, în format digital.

Noul mecanism digitalizează întreg procesul de completare, semnare, transmitere și publicare a declarațiilor, păstrând totodată fluxul obișnuit și interacțiunile dintre Deponent (D), Persoana responsabilă (PR) din instituția publică și Agenția Națională de Integritate (ANI).

Odată semnate, declarațiile vor ajunge în contul persoanei responsabile care va verifica declarațiile sub aspectul existenței eventualelor deficiențe. Ulterior, declarațiile vor ajunge pe cale electronică în arhiva Agenției Naționale de Integritate și publicate pe Portal.

Citeste și:  Drumul din Grid intră în lucru! Contract semnat pentru modernizarea DJ 130B Părău - Grid - Perșani

Important de știut este că doar până la finalul anului 2021, Agenția va mai accepta atât declarații semnate electronic prin intermediul noii platforme e-DAI cât și cele completate și depuse în format clasic, semnate olograf.Începând cu 1 ianuarie 2022, toate persoanele prevăzute de lege vor avea obligația de a transmite declarațiile DOAR semnate electronic prin intermediul platformei e-DAI.

Potrivit legii, până la data de 31 decembrie 2021, toate autoritățile publice, instituțiile publice sau unitățile din care fac parte persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) pct. 1-38 din Legea nr. 176/2010, cu modificările și completările ulterioare, au obligația de a asigura deponenților certificate calificate pentru semnătură electronică.

Citeste și:  Atenție drumeți montani! Munții Făgăraș îngheață - echipamentul de iarnă, obligatoriu!

Prin adoptarea Legii nr. 105/2020, România se alătură statelor care și-au digitalizat sistemele de declarare a averilor:

  • Statele Unite ale Americii (prin Office of Government Ethics – OGE)
  • Franța (Haute Authorite pour la Transparence de la Vie Publique – HATVP)
  • Coreea de Sud (The Anti-Corruption and Civil Rights Commission – ACRC)
  • Estonia (Government)
  • Georgia (Civil Service Bureau – CSB)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.