Secretarul de stat pentru afaceri europene, Daniela Gîtman, a participat la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (Bruxelles)

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat luni, 29 ianuarie 2024, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG).

În deschiderea reuniunii, Președinția belgiană a Consiliului UE a prezentat prioritățile mandatului aferent primului semestru al anului 2024. Secretarul de stat Daniela Gîtman a exprimat susținerea pentru prioritățile formulate de Președinție și a evidențiat necesitatea de a orienta acțiunile subsumate acestora către obținerea de rezultate concrete în beneficiul cetățenilor europeni și realizarea unei Uniuni mai reziliente și mai coezive. A punctat, în același timp, aspectele de interes prioritar pentru România, între care avansarea politicii de extindere a UE, atât cu statele candidate din Balcanii de Vest, cât şi cu partenerii estici, context în care a relevat așteptarea României pentru adoptarea cadrelor de negociere cu Ucraina şi Republica Moldova pe durata mandatului Președinției belgiene a Consiliului. De asemenea, a evidențiat importanța finalizării procesului de revizuire a Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, a continuării reflecției privind viitorul politicilor Uniunii, inclusiv în perspectiva definirii Agendei Strategice, precum și a finalizării procesului de aderare a României la spațiul Schengen.  

Agenda CAG a cuprins și o dezbatere de orientare asupra pachetului legislativ dedicat apărării democrației europene, adoptat de Comisia Europeană în decembrie 2023 și axat pe combaterea interferențelor externe, în perspectiva apropiatelor alegeri europene. Secretarul de stat Daniela Gîtman a reiterat atașamentul României față de valorile democratice europene și a transmis disponibilitatea țării noastre de a lucra la nivelul Consiliului UE pentru identificarea celor mai potrivite soluții legislative în răspuns la provocările asupra democrației europene. În context, a pus accent pe importanța creșterii transparenței și a participării civice în procesele electorale pentru dezvoltarea rezilienței democrațiilor europene.

Reuniunea CAG a prilejuit, totodată, o nouă rundă de discuții subsumate mecanismului de dialog anual privind statul de drept, dedicată, conform calendarului agreat, rapoartelor de țară ale Italiei, Spaniei, Franței și Croației. Secretarul de stat Daniela Gîtman a exprimat sprijinul pentru acest exercițiu, arătând că România va continua să participe constructiv la discuțiile pe marginea rapoartelor specifice aflate în dezbatere la CAG.

De asemenea, oficialul român a participat, în marja CAG, la cea de-a cincisprezecea Conferință Interguvernamentală de aderare cu Muntenegru la nivel ministerial. Cu acest prilej, a salutat reconfirmarea unei agende pro-europene ambițioase de către guvernul muntenegrean, încurajând continuarea în ritm susținut a reformelor în vederea finalizării cât mai rapide a procesului de negociere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.