Senatorul Alen Coliban despre rapa de gunoi a Brașovului: ‘Miroase urât. Posibil, a corupție’

Senatorul de Brașov Alen Coliban spune că a făcut lumină în problema rampei de gunoi ecologice. „Am descoperit problemele de la groapa de gunoi „ecologică” a Brașovului cu ocazia anchetei parlamentare pe care am inițiat-o în 2017.
Celula 1 a gropii trebuia închisă din 2010. Celula 2, din 2017. Ambele eliberează în atmosferă gaze de depozit, constituind o imensă problemă de mediu. Pe care, uneori, o mirosim cu toții.

Celula 3 funcționează de vreo 2 ani de zile, cu toate că au primit Autorizația Integrată de Mediu abia pe 19.06.2019(!!!). Date fiind problemele existente și lipsa de interes în rezolvarea lor, am contestat, până la acest moment, în termenul legal, decizia de emitere a autorizației.

Citeste și:  Profesorul Vasile Oltean primeşte titlul de Cetățean de onoare al Municipiului Brașov

Problema nu este doar de mirosuri, ci și de sănătate. Hidrogenul sulfurat este un gaz toxic, folosit în trecut drept gaz de luptă – și este doar unul dintre gazele pe care cei din preajma gropii le inhalează zilnic. Este motivul pentru care normativele din România impun o distanță de minim 1000 m de la groapă până la zonele locuite – există un Ordin al Ministrului Sănătății în acest sens.

Autoritatea locală de sănătate (DSP) trebuie să intervină în acest caz. Vă prezentăm două reacții oficiale ale DSPJ Brașov, care se bat cap în cap, la doar o săptămână distanță:
– în 10.06.2019, DSPJ trimite către APM Brașov o adresă în care menționează că studiul de impact asupra sănătății este necesar (și că a fost semnalat acest lucru în 3 ocazii)
– în 18.06.2019 DSPJ se răzgândește și spune că nu mai e nevoie de studiu de impact pentru Celula 3, ci doar de la Celula 4 încolo. De ce??? Argumentul folosit în finalul comunicării este o minciună – DSPJ Brașov spune că nu există „clădiri specifice/propice locuirii” în raza de 1000 m în jurul depozitului. Inhalați adânc. A ce miroase?”, a scris senatorul pe pagina de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.