Serviciile secrete ucrainene afirmă că Rusia se pregăteşte să desfăşoare manevre nucleare de amploare

Serviciile secrete ucrainene au avertizat că Rusia se pregăteşte să desfăşoare ”exerciţii de amploare ale forţelor nucleare strategice” cu scop de ”şantaj” în ajunul vizitei preşedintelui american, Joe Biden, în Polonia, relatează EFE, citată de Agerpres.

Duminică, Direcţia principală de informaţii (GUR) a Ministerului Apărării din Ucraina a anunţat confirmarea faptului că Moscova pregăteşte componente ale forţelor sale nucleare pentru manevre care implică lansarea de rachete balistice şi de croazieră.

În pregătirea acestor exerciţii, a fost testată funcţionarea sistemului centralizat de control de luptă al forţelor armate ruse şi, ca parte a testului, forţele nucleare au fost plasate la cel mai înalt nivel de alarmă de luptă, a precizat GUR în comunicatul său.

Citeste și:  Biciclete gratuite pentru elevii din Cristian! Primăria investește 650.000 de lei pentru a-i pune pe elevi în mișcare

Potrivit serviciilor secrete ucrainene, decizia de a efectua aceste manevre face parte dintr-o tentativă de a ”împiedica” deplasarea în Europa a lui Biden, care va ateriza luni la Varşovia, într-o deplasare care coincide cu împlinirea unui an de la invazia Rusiei în Ucraina.

Strategia Moscovei este de a folosi „şantajul nuclear direct” pentru a „slăbi sprijinul internaţional pentru Ucraina”, au concluzionat ele.

Avertismentul GUR vine la câteva zile după ce raportul anual al Ministerului Apărării din Norvegia a evocat posibilitatea ca Rusia să fi transferat o parte din capacităţile sale nucleare către navele şi submarinele din flota sa nordică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.