Serviciul Salvamont și-a dovedit încă o dată eficiența, și în acest sezon de schi

  • În medie, zilnic, 5 schiori sau turiști au cerut ajutorul salvatorilor montani. În sezonul de iarnă, 559 de persoane accidentate, rătăcite sau care au necesitat evacuare au solicitat sprijinul salvamontiștilor brașoveni.

Odată cu încheierea sezonului de schi, salvatori montani din cadrul Serviciului Public Salvamont au prezentat raportul de activitate pentru acest sezon. Un sezon cu foarte multe intervenții, 539, care au însemnat 559 de persoane care s-au accidentat, rătăcit sau au necesitat evacuare, înregistrând o incidență de 4,6 cazuri pe zi.  

Comparativ cu sezonul trecut, numărul de intervenții a fost totuși mai mic, iar un rol important pentru această scădere l-a avut campania de conștientizare pe care Salvamontul din Poiană a desfășurat-o de anul trecut.  

 Coordonatorul Serviciului Public Salvamont Poiana Brașov, viceprimarul Sebastian Rusu, le-a mulțumit salvamontiștilor și voluntarilor pentru efortul pe care l-au făcut pe întreg parcursul sezonului de schi, subliniind profesionalismul salvatorilor montani brașoveni. 

,,Odată cu finalul sezonului de schi 2021-2022 doresc să le aduc mulțumiri colegilor mei de la Serviciul Salvamont pentru modul și eficiența în care au gestionat toate problemele din acest sezon. Cred că aceleași mulțumiri le au și cei aproximativ 560 de turiști și schiori care au fost salvați de colegii mei. Ca de fiecare dată, salvatorii montani, inclusiv voluntari, și-au dovedit profesionalismul nu doar în intervențiile pe care le-au avut – de la cei care se accidentau pe pârtiile de schi, până la situații mai complicate, cu accidente în zone greu accesibile – ci și în modul în care derulează activitatea de prevenire a accidentelor, inclusiv prin realizarea și difuzare de materiale educative pentru a reduce riscul accidentărilor. Pentru sezonul următor, am vrea să îmbunătățim capacitatea de intervenție, astfel că vom achiziționa o autoutilitară tip A2, specială pentru salvările montane, o autoutilitară care poate să ajungă în orice fel de condiții pe teren accidentat, și în felul acesta vom avea rezultate și mai bune”, a declarat viceprimarul Sebastian Rusu. 

Citeste și:  Primăria Brașov a semnat contractul de lucrări pentru grădinița din Bartolomeu Nord. Este prima care se construiește în acest cartier în ultimii 100 de ani

Intervențiile salvatorilor montani au avut diferite grade de complexitate atât prin natura intervenției, cât și prin starea persoanei pentru care s-a intervenit.  

În majoritatea cazurilor, intervenția salvamontiștilor a fost determinantă pentru salvarea vieții victimelor, care au fost transportate către autospecialele Serviciului de Ambulanță Județean sau de SMURD (din cele 359 de persoane salvate, 197 au fost preluate de SAJ sau SMURD).  

Printre intervențiile salvamontiștilor s-au numărat:  

  • un grup de 4 copii, ieșiți de pe pârtie și rămași blocați în stratul mare de zăpadă, unul acuzând atac de panică. Au fost găsiți repede, după coordonatele GPS, și readuși înapoi în pârtie, după o intervenție a unui salvator montan și a unui voluntar care a durat aproximativ 30 de min.  
  • o persoană care a schiat în afara pârtiei si s-a rătăcit în zona prăpastiei Vanga Mare. Evenimentul a fost anunțat de prieteni. Au intervenit 2 salvatori montani, acțiunea durând în jur de o oră;  
  • o altă persoană, care practica snowboarding în afara pârtiei, a căzut și a rămas agățată de un brad deasupra unei rampe de 10 m. Pentru scoaterea ei în siguranța s-au folosit corzile de alpinism din dotare. Au participat 3 salvatori montani și 2 voluntari;  
  • o persoană care schia în afara domeniului schiabil a căzut într-o groapă, lovindu-se de un bolovan. Aceasta a suferit un traumatism de coloana, iar pentru evacuarea ei au intervenit 2 salvatori montani, însoțiți de 2 voluntari. Scoaterea ei din groapă și natura traumatismului au necesitat imobilizarea totală a victimei și a fost nevoie de aproximativ 40 de minute până a fost predată echipajului SAJ/SMURD venit în sprijin;   
  • o persoană care schia, în urma unei coliziuni cu o altă persoană, a suferit o fractură de femur. Pentru coborârea ei au intervenit 2 salvatori montani. După ce i s-a acordat primul ajutor și i-a fost imobilizat membrul inferior afectat, victima a fost coborâtă și predată unui echipaj SAJ/SMURD;   
  • o persoană care, în timp ce se dădea cu snowboardul, în urma unei căderi, a suferit un traumatism cranio-cerebral, cu pierderea stării de conștiență. La momentul la care a fost preluată de salvamontiști, aceasta nu mai era inconștientă, însă era în continuare confuză. Doi salvatori montani i-au făcut evaluarea medicală la fața locului, apoi au coborât victima la baza muntelui și au predat-o unui echipaj SAJ/SMURD, pentru investigații suplimentare;  
  • un schior care a suferit, în urma unei căderi, un traumatism cranio-cerebral, cu pierderea stării de conștiență. Este de menționat că această persoană nu purta echipamentul elementar de protecție, respectiv cască, lucru care-i putea fi fatal. 
Citeste și:  MDLPA: Noi investiții în infrastructura medicală, culturală, juridică și sportivă

Din păcate, și în acest sezon au fost situații în care salvatorii montani au fost nevoiți să evacueze turiști care au rămas la cabanele din masiv după terminarea programului de lucru al instalațiilor, sau schiori care nu au ținut cont de nivelul lor de pregătire și, după ce au ales să schieze pe pârtii mai grele, au solicitat ajutor pentru a fi evacuați, după ce s-au accidentat sau au intrat în panică.  

Pentru sezonul următor, Municipalitatea a luat decizia de a îmbunătăți și mai mult capacitatea de intervenție a Serviciului Salvamont, prin achiziția de echipamente și cursuri de pregătire pentru salvamontiști. Cea mai importantă achiziție este o autospeciala de salvare montană, autosanitară tip A2, pentru transportul  în zona montană, având în primul rând, abilitatea de a se deplasa rapid, inclusiv pe teren accidentat, și de a ajunge în locuri greu accesibile sau chiar inaccesibile ambulanțelor clasice. Ea este însă, în principal, un instrument de evacuare a victimelor accidentelor montane și de transport al acestora până în punctul unde joncțiunea cu personalul medical/paramedical de pe alte vehicule medicale este posibilă. Valoare acestei achiziții este estimată la 425.000 lei cu T.V.A. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.