Sfinții Constantin și Elena, prăznuiți de creștinii ortodocși şi greco-catolici pe 21 mai

Creștinii ortodocși şi greco-catolici îi sărbătoresc astăzi, 21 mai, pe Sfinții Împărați Constantin și Elena. Datorita Sfinților Constantin și Elena, creștinismul a devenit religie permisă, jertfele sângeroase au fost interzise, iar ziua de duminică a fost stabilită zide odihnă în Imperiul Roman. Perioada în care au domnit a fost cunoscută ca “Epoca de aur”.

S-a dovedit a fi nu doar cel care va elibera credinţa creştină, care va da libertare deplină de manifestare creştinilor în Imperiul Roman, ci s-a dovedit a fi un apărător şi protector al Bisericii, un adevărat apostol. A fost un împărat mare din toate punctele de vedere, a fost un strălucit funcţionar imperial, un mare general, un strălucit împărat, dar, în acelaşi timp, şi un evlavios membru al Bisericii şi un sprijinitor al unităţii Bisericii de pretutindeni” a spus Preasfinţia Sa Părinte Varlaam Ploieşteanul în predica de joi seara de la Catedrala Patriarhală.

Citeste și:  Cuba, Peru, Ecuador, Sri Lanka și Spania au fost țările unde studenții Universității Transilvania din Brașov au marcat ziua națională a României

Legendă

Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, născut în 272/274 și decedat în mai 337, mai este cunoscut sub numele de Constantin I sau Constantin cel Mare, a fost împărat roman între 306 și 337, devenind conducător al întregului Imperiu Roman după înfrangerea lui Maxentiu și a lui Liciniu. Legenda spune că în toamna anului 312, în ajunul luptei cu Maxentiu, Constantin a zărit pe cer, în plină zi, o cruce strălucitoare, deasupra soarelui, ce avea inscriptia: “in hoc signo vinces” – “prin acest semn vei birui”; iar pe timpul nopții i s-a arătat în vis însusi Iisus Hristos, cu semnul crucii, cerându-i să pună acest semn sfânt pe steagurile soldaților săi, urmând să fie protector în focurile bătăliei.Constantin a procedat întocmai după aceste semne și a câștigat bătălia.

Citeste și:  Vernisaj expoziție „O poveste dulce”, joi, 8 decembrie, la Muzeul Casa Mureșenilor Brașov

Flavia Iulia Helena’ (c.248 – 329) a fost căsătorită cu generalul roman Constantinius Chlorus, fiind mama Împăratului Sfântului Constantin cel Mare. A fost o femeie deosebit de credincioasă și cunoscută pentru pioșenia ei. A înfăptuit pelerinajul în Palestina și în provinciile răsăritene, fiindu-i atribuite găsirea moaștelor Sfintei Cruci a lui Hristos și aflarea rămășitelor celor trei magi. Se spune că în timp ce era in pelerinaj, a văzut oameni care duceau un mort pe o colina unde erau 3 cruci. Aceștia îl apropiau de fiecare dintre ele. Ajungând la ultima, când mortul a atins crucea, a înviat. Așa a fost descoperită crucea pe care a fost răstignit Hristos.

Sursă Legendă, Wikipedia.

Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, numele de Constantin sau derivate ale acestuia poartă 651.262 de bărbaţi, iar cel de Elena sau derivate ale acestuia 1.134.390 femei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.