sigurACASĂ O campanie de conștientizare a riscului de furt din locuințe

În perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023, Inspectoratul de Poliție Județean Brașov prin Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității va desfășura activități în cadrul campaniei naționale de prevenire afurturilor din locuințe #sigurACASĂ, avându-i ca parteneri pe A.R.T.S. și U.N.S.A.R.

Ești proprietar de locuință. Ce ar trebui să ai în vedere pentru a fi #sigurACASĂ?

Trebuie să fii conștient că pentru a avea o locuință sigură e obligatoriu să ai în vedere mai multe lucruri.

Paza bună trece primejdia rea

Când vine vorba să te protejezi pe tine și familia ta împotriva riscului de furt din locuințe, nici un efort nu este prea mare. Poți să alegi dintr-o gamă largă de sisteme antiefracție:

– sisteme de alarmă și sirene, pentru ferestre sau uși;

– detectori de mișcare sau camere video;

– ferestre și uși rezistente antiefracție.

Riscul de furt este unul pe care nu trebuie să-l ignori.

Citeste și:  TikTok ar putea fi suspendat în România

Cele mai eficiente metode de protecție ale locuinței vizează limitarea posibilităților de acces la bunurile de valoare și prelungirea timpului necesar pentru sustragerea acestora de către infractori.

Măsurile preventive au rolul de a induce răufăcătorilor sentimentul că șansele de reușită sunt minime, iar riscul de a fi prinși este maxim, ceea ce constituie un factor psihologic.

Se disting două tipuri de bariere utile protejării bunurilor:

– concepția arhitectonică a clădirii, care trebuie să inducă senzația de solid;

– existența barierelor fizice.

Prezența sistemelor moderne de Securitate

a. fizice, constituite din elemente, în special, mecanice de siguranță (uși, încuietori, grilaje, obloane, seifuri, pereți etc.);

b. „psihice”, care descurajează infractorii sau detectează în faza incipientă o tentativă de pătrundere prin efracție (sisteme de securitate perimetrală, antiefracție, control al accesului sau sisteme de supraveghere și înregistrare video).

Citeste și:  Hans Leijtens, directorul executiv al Agenţiei Frontex, în vizită oficială în România

Barierele fizice au rolul de a bloca sau întârzia cât mai mult pătrunderea sau accesul la valori a infractorilor. Este necesar ca acest timp să fie suficient pentru ca cineva să sesizeze ceea ce se întâmplă și să anunțe Poliția. De asemenea, întârzierea necesară pentru depășirea acestor bariere îi determină pe cei în cauză să renunțe.

„Barierele” psihice au drept scop descurajarea infractorilor, sugerându-le ideea că acțiunile lor sunt în permanență supravegheate și pot deveni probe în instanță. Spre deosebire de paza umană, un sistem electronic de securitate nu doarme și nu poate fi corupt sau depășit cu mijloace uzuale. Instalarea și/sau întărirea barierelor fizice (uși metalice, încuietori electromecanice codate, grilaje, obloane, seifuri, folii antiefracție pe suprafețele vitrate, pereți întăriți etc.);

Instalarea sistemelor de alarmare antiefracție, care descurajează infractorii prin detecția în faza incipientă prin intermediul senzorilor din componența sistemelor a tentativei de pătrundere prin efracție (ex. sisteme de securitate perimetrală, detecție antiefracție, control al accesului sau sisteme de supraveghere și înregistrare video).

Citeste și:  Românii vor putea călători din 2025 în SUA fără vize, anunță Ambasada României la Washington

O îmbinare înțeleaptă între barierele fizice și cele psihice poate genera o protecție eficientă. Pentru creșterea nivelului de securitate a locuinței, a încrederii că locuința îți protejează intimitatea, bunurile și viața, recomandăm să apelezi la profesioniști în tehnică de securitate pentru a analiza riscul de securitate fizică, a dimensiona, proiecta și instala un sistem tehnic potrivit arhitecturii, condițiilor de mediu și vecinătății locuinței tale.

Sintagma ”mie nu mi se poate întâmpla așa ceva” nu funcționează ca sistem de protecție împotriva furtului din locuințe. Ia legătura cu distribuitorul tău de asigurări preferat și construiește cu el soluția potrivită pentru tine și familia ta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.