Siguranța elevilor brașoveni rămâne o prioritate pentru Poliția Brașov

Polițisti din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov – Biroul Siguranța Școlară Brașov, împreună cu un reprezentant al A.N.A. – Centrul Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brașov, au organizat și desfășurat activități informativ-preventive, în sistem integrat, în rândul elevilor brașoveni, ce au avut drept scop atât prevenirea delicvenței juvenile, cât și furnizarea de informații privind riscurile asociate consumului de droguri, alcool și tutun.

În zilele de 3 și 4 aprilie 2023, activitățile s-au desfășurat la Colegiul Național de Informatică ”Grigore Moisil” din municipiul Brașov, beneficiari fiind 300 de elevi și 10 cadre didactice, aceștia fiind instruiți cu privire la metode de prevenire a victimizării în rândul minorilor, a efectelor negative pe care drogurile le au asupra organismului și asupra dezvoltării lor ulterioare, cu accent pe riscul implicării, în calitate de victimă sau autor, în diferite fapte antisociale

Citeste și:  Circulaţia ternurilor, afectată ca urmare a producerii unor deranjamente la infrastructura feroviară între Braşov şi Dârste

Activitățile întreprinse pe linia siguranței școlare au avut drept obiectiv informarea cu privire la elevi aflați în situații de risc sau care adoptă comportamente neadecvate în cadrul școlilor, elevi care manifestă comportamente violente sau de tip bullying în mediul școlar. Cu această ocazie, polițiștii au prezentat elevilor/cadrelor didactice informații cu privire la noțiunile de răspundere penală, bullying/cyberbullying, modalități de prevenire/combatere a comportamentelor de risc în mediul școlar.

 Elevii de clasele liceale au primit informații de la specialistul din cadrul A.N.A. – Centrul Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog  Brașov cu privire la riscurile consumului de tutun, alcool și droguri, de la vârsta adolescenței, despre consecințele penale ale unor astfel de comportamente, dar și despre  modalitatea de prevenire a victimizării.

Citeste și:  Activități premergătoare anului școlar 2024 - 2025, desfășurate de polițiști

Tuturor participanților le-au fost oferite exemple concrete privind modul în care consumul de droguri și alte substanțe interzise afectează persoanele consumatoare, fiindu-le, totodată, prezentate metode de prim-ajutor în anumite situații de criză.

De asemenea, tinerilor li s-a adus la cunoștință faptul că pot obține ajutor gratuit, în condiții de confidențialitate, pentru a renunța la consumul de tutun, alcool sau substanțe interzise, dacă apelează la reprezentanții Agenției Naționale Antidrog.

Prin acest tip de activități, polițiștii și specialiștii antidrog le-au adresat recomandări elevilor referitoare la prevenirea consumului de droguri și consecințele acestora asupra sănătății, punând accent atât pe influența negativă pe care o poate avea un anturaj nepotrivit, cât și repercusiunile consumului de droguri, precum:

  • Drogurile afectează voința și autocontrolul;
  • Sub influența drogurilor nu îți poți aminti cu exactitate ce ai făcut, iar dacă te afli la volan, poți produce accidente;
  • Toate drogurile modifică starea și funcționalitatea creierului, alterând funcțiile normale ale structurii cerebrale;
  • Drogurile te îndepărtează de familie, școală și colegi.

Siguranța elevilor este o preocupare permanentă a polițiștilor brașoveni, care vor desfășura astfel de activități pe tot parcursul anului școlar, aducând în prim-plan tinerii, care sunt cei mai expuși provocărilor, de orice natură, inclusiv la traficul și consumul de substanțe psihoactive.

Foto. Arhivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.