Simbolul României revine acasă! După 200 de ani zimbrii se întorc în Carpați

După zonele montane din Neamț, Caraș- Severin și Hunedoara, iată că și Brașovul, Munții Făgărașului vor găzdui, (patru exemplare, deocamdată), din nou în sălbăticie, după două secole de la dispariție, faimosul și legendarul animal Bison Bonasus.Adică impresionantul zimbru, masivul bizon, interesantul bour, simbolul și fala Moldovei Medievale.
Deși capul bourului a încăput pe câțiva centimetri pătrați, ai celebrului timbru, acest animal erbivor este cel mai mare mamifer terestru din Europa. Trece de o tonă la cântar, fiindcă, zilnic, înfulecă peste 60 de kile de ierburi și alte vegetale.
Proiectul european, complex “Life Bison”, susținut la noi de peste cinci ani de Rewilding Europe, WWF România, Conservațion Carpathia, de instituțiile din branșă și de autoritățile locale urmărește relocarea Carpaților noștri cu zimbrii. Zonele montane din Țara Hațegului,Densuș-Hunedoara, Poiana Ruscă, Munții Țarcului, Vama Buzăului-Brașov, Parcul Național Vânători-Neamț, Munții Țarcului și, de acum, Țara Făgărașului cu arealul lacului Pecineagu-Brașov-Argeș sunt gazdele primitoare, atât în rezervații, cât și în sălbăticie, pentru cei peste 50 de zimbri, aduși de la 9 grădini zoologice și parcuri naturale din Europa, precum și pentru zimbrișorii care au început deja să apară și să se simtă de-ai casei.Adică, excelent.
Și, apropo de sălbăticie, aș încheia acest articol cu o întrebare : știți că la noi există o Societate Română pentru Sălbăticie ? Da, există la Hațeg.Și funcționează cu bune rezultate pentru aclimatizarea și repopularea pădurilor cu asemenea animale, pe care braconajul și indolența oamenilor le-au dus, în timp, la dispariție.Și o concluzie : ar fi nimerite asemenea societăți, cu gardurile lor electrice, cu tot, și pentru sălbăticiunile cu două copite de prin preajma noastră.Dar s-ar înfuria și i-ar împunge până și bizonii !
D.BUJDOIU Filiala Brașov a Uniunii Ziariștilor

Citeste și:  Tânăra generație este invitată să redescopere tradițiile și să se conecteze la prezent prin Taberele ARC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.