Singurul aeroport construit în România în ultimii 50 de ani, devine operațional din 15 iunie 2023

În mai puțin de o lună, vor începe să decoleze și să aterizeze avioanele comerciale pe cel mai nou aeroport din România – Aeropportul Internațional Brașov, construit în Ghimbav. După un șir lung de acreditări și certificări, din 15 iunie aeroportul brașovenilor va deveni operațional. Primele bilete la curse de linie sau Charter au început să fie vândute de la începutul anului, prin diferite agenții de turism sau operatori de zbor.

În urmă cu 20 de ani, Consiliul Județean Brașov a început primele demersuri pentru construirea aeroportului. După studii de specialitate, s-a stabilit că acesta poate fi construit la Ghimbav, iar în 2008 a fost deschis șantierul. Abia în 2014 a fost finalizată pistă de 2,8 km, iar în 2020 a început construirea terminalului aeroportului și a celorlalte elemente de infrastructură. În paralel, s-a lucrat la certificarea și autorizarea aeroportului, proceduri rare în România, dat fiind că în ultima jumătate de secol nu s-a mai construit un astfel de obiectiv la noi în țară, subliniază Televiziunea Română, aici.

Citeste și:  Ziua Națională a României, marcată și la Brașov | Galerie FOTO

Turnul virtual de control ales ca soluție de dirijare a traficului este o noutate absolută pentru România. Puține țări în lume au implementat acest sistem inovativ care permite dirijarea zborurilor de la distanțe de sute de kilometri. Așadar, traficul avioanelor de la Ghimbav va fi dirijat de la un centru din Arad.

Cât despre zboruri, au fost semnate deja și contracte cu mai multe companii aeriene. Primul zbor comercial este programat în data de 15 iunie pe ruta Brașov – Nuremberg.

În prezent, se lucrează la proiectarea unor căi de acces rutiere și feroviare, care vor face legătură cu viitoarea autostrada A3 și cu magistralele de cale ferată care trec prin Brașov.

Citeste și:  Peste 182.000 de persoane au tranzitat frontiera; 7.200 de cetăţeni ucraineni au intrat vineri în ţară

Investiția în Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav se ridică la aproape 140 milioane de euro, mai subliniază televiziunea publică într-un material de presă, aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.