ȘOCANT: Anchetă la Brașov după ce un pacient de la Psihiatrie, decedat, a fost îngropat dezbrăcat

Polițiștii din Brașov și procurorii DIICOT s-au autosesizat în cazul unui pacient de la Spitalul de Neurologie şi Psihiatrie din Braşov, care ar fi fost îngropat dezbrăcat. Imaginile incredibile cu înhumarea pacientului decedat au fost postate pe internet, de Asociația ASUM Brașov, și stau la baza dosarului de cercetare deschis de Poliția Brașov
„Inspectoratul Judeţean de Poliţie Brașov s-a sesizat din oficiu în urma apariţiei imaginilor în spaţiul on-line. În prezent efectuăm cercetări pentru stabilirea situaţiei de fapt”, a declarat vineri, purtătorul de cuvânt al IPJ Braşov, Nadia Olaru.

Conducerea Spitalului de Neurologie şi Psihiatrie Braşov a explicat într-un comunicat de presă, că a luat măsuri disciplinare în acest caz.

„În urma apariţiei pe o reţea de socializare a unor fotografii cu un pacient de sex masculin care a decedat pe 28 martie 2019 la secţia exterioară Vulcan, se impun următoarele precizări: tocmai de la acest caz s-a declanşat cercetarea disciplinară a asistentului şef şi a asistentei sociale, dar şi ancheta penală aflată în desfăşurare la DIICOT Braşov. Sesizarea primită de la curatorul persoanei decedate, care a constatat lipsa banilor din pensia de handicap, a determinat constituirea unei comisii de specialitate pentru verificări. Raportul comisiei a incriminat administrarea cu deficienţe a secţiei, raportul fiind predat procurorilor DIICOT, care au o anchetă în derulare. În aceste condiţii, la nivelul spitalului s-au aplicat sancţiuni administrative în urma unei anchete disciplinare (Codul Muncii, articolul 248, litera b – retrogradare din funcţie). Dezaprobăm vehement astfel de practici precum cele constatate în cazul bărbatului decedat şi dăm asigurări că astfel de situaţii aparţin trecutului aceste instituţii medicale”, se arată în comunicatul semnat de managerul spitalului, as. univ. dr. Bîgiu Nicuşor-Florin.

Imaginile au fost postate pe Facebook de Asociaţia pentru Siguranţă Urbană şi Mediere (ASUM) și surprind momentul în care pacientul decedat, complet dezbrăcat este învelit într-o folie neagră de plastic şi aşezat într-un sicriu.

„În urmă cu ceva timp, o persoană de sex masculin care provenea dintr-un centru de plasament (B.P.C) şi care a fost internată în cadrul Secţiei de Psihiatrie, a decedat. L-au trântit cu „demnitate” într-un sac de plastic şi l-au îngropat. Cu toate că acesta dispunea de sume de bani, conducerea Spitalului a avut o scăpare de „demnitate”! Cum este posibil aşa ceva? Unitatea medicală dispune de sume de bani alocate pentru acoperirea cheltuielilor de înmormântare. Aici se pare că nu era cazul ca Spitalul să cheltuiască ceva. Persoana decedată dispunea, sau ar fi trebuit să dispună de bani proprii. Ce s-a întâmplat cu banii persoanei decedate şi cât de bine au fost ei administraţi, asta rămâne să stabilească cei îndrituiţi să o facă. Acest caz ar trebui investigat serios, inclusiv cauza /cauzele decesului. Din ce am aflat şi noi, se pare că pacientul era ţinut mai mult legat, într-o cuşcă! Nu ştim dacă este adevărat. Ar fi îngrozitor! Cu siguranţă se vor găsi martori care să relateze, trebuie doar ca cineva să-i întrebe. La vremea respectivă am discutat, telefonic, cu o persoană angajată care ne-a asigurat că persoana decedată a fost îngropată creştineşte, îmbrăcat! Imaginile nu mint, din păcate! Imaginile sunt dure, dar opinia publică trebuie să le vadă. Trebuie învăţat ceva, în special cei din conducerea Spitalului de Neurologie şi Psihiatrie Braşov care clamează demnitatea”, se arată în postarea de pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.