Societatea civilă are o voce mai puternică în Brașov, în urma implementării proiectului CRESC

Incluziunea socială, educația și tineretul vor fi domenii mai bine reprezentate în politicile publice din Brașov. CRESC a creat mai mulți specialiști în cadrul ONG-urilor, o rețea informală între societatea civilă și administrația publică locală și a deschis calea înființării consiliilor consultative în cadrul administrației publice locale.

Asociația Rază de Speranță în Intervenția și Terapia Tulburărilor din Spectrul Autist a derulat, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov, proiectul “Centrul de Resurse Sociale Comunitare – CRESC”, finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) 2014 -2020.

Obiectivul general al proiectului a fost consolidarea capacității ONG-urilor și partenerilor sociali din Municipiul Brașov de a se implica în formularea și promovarea dezvoltării la nivel local, împreună cu Autoritatea publică locală, cu accent pe domeniile incluziune socială, educație și tineret. Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, partenerii proiectului au prezentat rezultatele muncii de peste un an de zile.

„Proiectul CRESC, ce se termină acum, după un an de zile, a însemnat colaborarea cu organizațiile locale, în special pe domenii precum incluziune socială, tineret și educație, domenii foarte importante pentru noi, în care nu ne e jenă să admitem că avem nevoie de societatea civilă atunci când facem politici publice, când luăm decizii pentru oameni. Mai mult decât atât, proiectul a pus bazele a ceea ce poate însemna o colaborare și pe viitor, astfel că s-au semnat acorduri de principiu pentru a aplica împreună pentru finanțări nerambursabile, a ne pune împreună resursele la comun pentru a veni cu cele mai bune proiecte pentru brașoveni“, a rezumat viceprimarul Flavia Boghiu.

Citeste și:  Rezultatele Loto 6/49, Joker, Noroc Plus şi Loto 5/40 din 19 mai 2024

Între activitățile incluse în proiect se numără informarea și selecția grupului țintă al proiectului, derularea de programe de formare profesională (facilitator de dezvoltare comunitară, specialist în activitatea de lobby și manager de proiect), crearea unei rețele informale formate din ONG-uri/ parteneri sociali / APL/ cetățeni, activă permanent fizic și virtual în cele 3 domenii principale vizate de proiect (incluziunea socială, educația și tineretul).

„În primul rând, avem 67 de reprezentanți ai ONG-urilor care au învățat cum se elaborează și se implementează politicile publice. Am organizat primul grup de lucru «interministerial», cum îi zicem noi, între societatea civilă și autoritatea publică. Avem un document de poziție în care devenim parteneri în ceea ce privește absorbția fondurilor europene pentru dezvoltare locală, în domeniul social, educație și tineret, și vă promitem că în următoarele șase luni, după o negociere – sperăm noi, nu politică, ci decizională – vom avea și consilii consultative la nivelul autorității publice locale“, a rezumat Diana Cristina Niţă, președintele Asociaţiei „Rază de Speranţă“.

Citeste și:  Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa a declarat, sâmbătă, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană

67 de persoane din cadrul ONG-urilor/ partenerilor sociali/ APL au participat la activități de formare. A fost creată o rețea informală, formată din 31 de ONG-uri, parteneri sociali și instituții publice. A fost semnat un Acord de parteneriat funcțional între ONG și administrație în vederea susținerii și promovării dezvoltării la nivel local și a fost elaborat un document de poziție privind rolul finanțărilor nerambursabile în dezvoltarea comunitară, promovat și susținut de Rețeaua informală CRESC și APL Brașov. Totodată, CRESC a înaintat administrației locale o propunere de constituire a unor consiliilor consultative pentru domeniile incluziune socială, educație și tineret.

„Proiectul CRESC cred că a adus un plus de valoare în aceste 12 luni prin faptul că a creat canalele de dialog între societatea civilă și primărie sau, acolo unde existau deja, a dus la o îmbunătățire a comunicării. Acum mai e încă de lucru, evident, pe zona de a sincroniza cumva nevoile societății civile cu ceea ce politicul dorește la nivel de comunitate, dar cred că lucrurile astea se vor realiza cu timpul. Urmează să asigurăm sustenabilitatea proiectului, care presupune ceea ce deja am început, respectiv am sugerat înființarea unor consilii consultative în domeniile de interes ale proiectului – incluziune socială, tineret și educație – și sperăm noi că vom găsi resursele necesare pentru a genera noi proiecte care să crească valoarea proiectului pe care noi l-am inițiat acum“, a explicat și Maricel Maroti, managerul de proiect.

Citeste și:  Polițiștii de la transporturi verifică sute de trenuri și gări la nivel național: Amenzi de peste 70.000 de lei impuse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.