Sondaj alarmant: Jumătate dintre români consideră că situaţia lor financiară din acest an s-a înrăutăţit

Jumătate dintre români consideră că situaţia lor financiară din acest an s-a înrăutăţit faţă de anul trecut, iar 43% estimează că o vor duce mai rău în perioada următoare, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.

La întrebarea cum apreciază situaţia sa financiară în 2022 faţă de anul trecut, 49,4% din respondenţi afirmă că aceasta s-a înrăutăţit, 41,5% apreciază că situaţia lor financiară a rămas la fel şi doar 9,1% consideră că s-a îmbunătăţit.

În ceea ce priveşte perioada următoare, 42,3% cred că o vor duce mai rău în viitor şi doar 28,3% se aşteaptă ca situaţia lor financiară să se îmbunătăţească, iar 29,3% nu preconizează că vor apărea modificări.

Întrebaţi dacă au schimbat bani la începutul lunii martie, pentru a avea valută în numerar în casă, 20% dintre respondenţi spun că au făcut asta, în contextul în care piaţa din România s-a confruntat cu o creştere a cererii de numerar de valută în primele zile de după izbucnirea conflictului armat din Ucraina.

Citeste și:  Ziua Internațională a Păsărilor va fi celebrată și la Grădina Zoologică din Brașov

Principalul motiv de îngrijorare pentru perioada următoare îl reprezintă creşterea preţurilor la energie pentru 24,7% dintre respondenţi, de trei ori mai mulţi decât cei care sunt preocupaţi că şi-ar putea pierde locul de muncă.

„Această îngrijorare este fundamentată în contextul în care cheltuielile cu locuinţa şi utilităţile au o pondere însemnată în bugetul românilor: 45,9% dintre respondenţi spun că alocă acestor cheltuieli peste 40% din venitul lunar, în timp, ce doar 10,3% dintre români alocă lunar mai puţin de 20% din venituri cheltuielilor locative. 35,6% dintre respondenţi spun că nu reuşesc în fiecare lună să-şi plătească facturile, iar dintre aceştia, circa 10,1% întâmpină probleme în fiecare lună”, se precizează în comunicatul CEC Bank.

Citeste și:  Creșterea anuală cu doar 5% a plăților digitale generează în 5 ani majorarea PIB-ului României cu 7 miliarde lei

În topul motivelor de îngrijorare, pe lângă preţurile la energie (24,7%) se află şi riscul extinderii conflictului din Ucraina (19,8%) dar şi riscuri la adresa sănătăţii în contextul pandemiei COVID-19 (16,3%). Creşterea inflaţiei şi impactul asupra veniturilor şi economiilor îi îngrijorează pe 13,2% dintre respondenţi, iar o potenţială penurie de alimente – pe 12,5% dintre ei.

Sondajul privind situaţia financiară a românilor a fost realizat de comparatorul bancar FinZoom.ro, la cererea CEC Bank, în luna martie, pe un eşantion de aproape 1.400 de respondenţi din toată ţara, reprezentativ pentru utilizatorii de internet. 60,3% dintre respondenţi sunt salariaţi, 44,2% au declarat venituri între 2.500 lei şi 5.000 de lei, iar aproape jumătate – 46,9% – sub 2.500 de lei lunar, 38,1% dintre cei chestionaţi au vârsta cuprinsă între 25 şi 40 de ani, 36% au studii superioare şi puţin peste 13% studii postuniversitare.

Citeste și:  11 persoane reținute după percheziții DIICOT: Lideri și membri ai unor grupuri infracționale, printre care 4 funcționari

CEC Bank este instituţia financiară cu cea mai lungă tradiţie din România. Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă reţea naţională, cu peste 1.000 de sucursale şi unităţi teritoriale şi cu active de peste 50 de miliarde lei, la sfârşitul lui 2021. CEC Bank este o bancă universală care oferă o gamă completă de produse şi servicii persoanelor fizice, IMM-urilor şi corporaţiilor mari, prin multiple canale de distribuţie: unităţi bancare, reţele de ATM, internet banking, mobile banking şi magazinul virtual CEC_IN – unde pot fi accesate produse şi servicii bancare 100% online.

Sursa. Agerpres / Foto. Arhivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.