Sondaj: Ce părere au părinții despre educația și școala din România?

Un chestionar de consultare pentru părinți realizat la nivel național, cu privire la temele de actualitate din învățământ, a fost lansat de Asociația Analiștilor în Politici Publice și institutul de sondare SoDiSo Research, transmit organizatorii într-un comunicat.

”În ce măsură sunteți mulțumit de calitatea învățământului din România? Dar de școala în care învață copilul Dumneavoastră? Cum apreciați activitatea învățătorilor, a profesorilor? Este potrivită programa școlară? Sunt necesare meditațiile private?” – sunt doar câteva întrebări din chestionar.

Participarea la sondaj este voluntară și anonimă, completarea chestionarului durează circa 10-15 minute. Dintre respondenți vor fi extrași prin tragere la sorți trei câștigători a câte un telefon mobil Samsung Galaxy A14.

Citeste și:  Demitizare și detalii concrete despre modernizarea piețelor Brașovului

Chestionarul poate fi accesat la următorul link: EduMonitor 2023.

Detaliile cercetării:

Cercetarea vizează teme de actualitate ale actului de educație:

  • atitudini generale legate de sistemul de învățământ, principalele problemele din perspectiva părinților
  • evaluarea unor măsuri în vigoare sau propuse în noua lege a educației (împărțirea anului școlar în cinci module, faptul că media claselor V-VIII nu mai este luată în calcul pentru admiterea la liceu, reintroducerea examenul de admitere, religia să fie materie opțională la bacalaureat, cantitatea temelor de casă etc.)
  • evaluarea școlii, respectiv a profesorilor și a învățătorilor unde copilul învață (infrastructura și dotarea școlilor, pregătirea profesională, metodele de predare, de evaluare și de disciplinare a pedagogilor)
  • gradul de solicitare a elevilor, durata activităților de învățare, a temelor de casă
  • nevoia și frecvența meditațiilor private
  • utilizarea echipamentelor digitale, activitățile online a elevilor
  • structura gospodăriilor, caracteristici demografice și sociale ale părinților
Citeste și:  O realizare importantă de care beneficiază comunitatea defavorizată din comuna Racoş: deschiderea Centrului multifuncțional de sănătate, igienă și educație

”În legătură cu educația, întotdeauna vorbim despre un triunghi format din copil, părinte și școală. În această cercetare, suntem interesați în mod deosebit de opinia părinților” – se arată în comunicatul cercetătorilor.

Sondajul va oferi multe feedback-uri atât părinților cât și școlilor, ajutându-le să îmbunătățească actul de educație. Pentru școlile în care părinții a cel puțin 15% dintre elevi completează chestionarul (sau cel puțin 30 de cazuri în cazul unităților de învățământ cu mai puțin de 200 de elevi), organizatorii sondajului vor realiza un raport de cercetare personalizat cu rezultatele școlii pentru conducerea instituției.

Sondajul este realizat la propria inițiativă a organizatorilor, pe bază de voluntariat, raportul de cercetare va fi public.

Citeste și:  Start vot pentru alegerea „Profesorilor Altfel” în Brașov

Foto. dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.