Spitalul Județean Brașov recunoaște că nu testează pacienții pentru Covid la internare

În legătură cu moartea pacientului de 81 de ani de la Spitalul Județean Brașov, pacient confirmat cu Covid-19, conducerea unității medicale face dezvăluiri cutremurătoare.
Medicii de la Spitalul Județean Brașov decid la ochi care pacienți sunt internați în secțiile covid și care în secțiile non-covid, departajarea făcându-se în funcție de simptomatologie.

Personalul medical, deși cunoaște faptul că de la infectarea cu Covid până la apariția primelor simptome trec între 5 și 7 zile, pacienții fără simptome sunt internați pe secțiile non-covid.

Asta s-a întâmplat cu pacientul decedat, care a început să prezinte simptome în a cincia zi post-operatorie, după cum recunosc medicii. Pacientul a fost testat covid după 7 zile, timp în care putea să răspândească virusul în tot spitalul pe secții non-covid, la toate cadrele medicale cu care a intrat în contact și la toți bonlavii.


Redăm în continuare comunicatul transmis de Spitalul Județean Brașov:
În legătură cu pacientul decedat în cadrul SCJUBV cu diagnosticele: gangrenă umedă extensivă, diabetică, haluce stâng, celulită extensivă antipicior stâng, Amputatație gamba dreaptă. By pass femuropopliteu drept. Diabet zaharat tip II dezechilibrat. Boală cardiacă ischemică cu insuficientă mitrala grad II și insuficientă tricuspidiana gradul II. Accident trombo-embolic în antecedent; bronhopneumonie bilaterală. Insuficientă respiratorie acută cu testare covid pozitiv, menționăm următoarele:
Pacientul a fost internat de urgență în 30.03.2020 cu dg sus menționate ! Este adevărat că în momentul internării nu prezenta simptomatologie respiratorie, de aceea a și putut fi internat în secție noncovid ! După reechilibrare, tratament antibiotic și de echilibrare cardio­ pulmonară, investigatii specifice, a fost operat în dată de 03.04.2020, când s-a practicat amputație haluce! Evoluția postoperatorie favorabilă dpdv chirurgical, însă în ziua a-2-a postoperator a început să dezvolte simptomatologie pulmonară, motiv pentru care a fost consultat mulți-disciplinar și tratat corespunzător!
Medicul curant a cerut testarea acestuia pentru Covid. Cu toate acestea starea bolnavului s-a degradat treptat, instalându-se insuficientă respiratorie , bolnavul fiind transferat în AT, în dată de 07.04.2020, unde s-a recoltat proba ptr Covid și a fost intubat! Evoluția a fest în continuare gravă, survenind decesul în ziua de miercuri 08.04.2020 De menționat că rezultatul venind pozitiv s-a declanșat rapid anchetă epidemiologică de către DSP. Logic, doctorului
Maier, medic curant, care a fost permanent în legătură cu pacientul i s-a impus izolarea la domiciliu până la aflarea rezultatului testării. La fel că și personalului din AȚI care a interacționat direct cu pacientul!
Este știut că perioada de incubație a infecției cu coronavirus este de până la 14 zile iar de la infecție până la apariția simptomelor trec între 5-7 zile! Este foarte clar că acest pacient a venit infectat în spital, iar cine ar trebui să­ și pună probleme sunt cadrele medicale care l-au îngrijit! Anchetă epidemiologică făcută de DSP, va determina toate persoanele care au venit în contact cu bolnavul și va trasă măsurile corecte ce vor trebui luate!
A acuza personalul medical care își face datoria în aceste condiții de pandemie este imoral și nedeontologic. Niciun cadru medical din SCJUBrasov nu a fost infectat până la această dată cu toate că toți ne expunem zilnic!
Dar datorită măsurilor de protecție individuală și a responsabilității cu care lucrăm, am reușit să prevenim acest lucru.
Un bolnav, purtător și asimptomatic la început, poate fără link epidemiologic dar care a contractat virusul comunitar, poate da peste cap un întreg medical! De aceea se impune o anchetă epidemiologică strictă și izolarea la domiciliu a personalului medical de contact, până la aflarea rezultatelor testării!
În urmă acestui incident noi am fost obligați să testăm de urgență aproximativ 50 de cadre medicale și să reorganizăm serviciul pe secțiile de unde acestea provin!
Pentru confirmarea primului test am mai recoltat un test și de la pacientul decedat!
Cu toate acestea, serviciul medical în cadrul SCJUBv se desfășoară în condiții normale și având în vedere transmiterea comunitară a virusului , considerăm orice bolnav ce se prezintă la UPU că și potențial infectat.

Citeste și:  Elevii dintr-o comună brașoveană primesc biciclete noi într-o mișcare pentru sănătate și mediu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.