Spitalul Municipal Săcele are zilele numărate

Prin adresa comună a Instituţiei Prefectului – Judeţul Brașov nr. 13834/2019 şi a Consiliului Judeţean Brașov nr. 17367/2019, a fost solicitată suma 5.000 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2019, pentru municipiul Săcele, județul Brașov, pentru plata cheltuielilor curente și de capital ale Spitalului Municipal Săcele.
Municipiul Săcele solicită sprijinul în vederea finanțării activității Spitalului Municipal Săcele, pentru perioada următoare, în lipsa acestei finanțări existând riscul blocării activității unității medicale, urmată de posibila închidere a acesteia.
Spitalul Municipal Săcele a fost inaugurat în anul 1946. În data de 1 aprilie 2011, prin H.G. nr. 345/31.03.2011, unitatea a fost închisă, odată cu alte 66 de spitale din ţară. Spitalul are demisol, parter, două etaje și mansardă, cu amprenta la sol de 734 mp, o suprafață desfășurată de 2.698 mp si o suprafață utilă de 2.065 mp.
Începând cu data de 01.07.2017, Municipiul Săcele a redeschis unitatea medicală respectiv Spitalul Municipal Săcele și a alocat un buget pentru funcționarea acestuia în sumă de 1.206 mii lei. În decursul perioadei iulie – decembrie 2017 s-au încheiat două contracte de servicii medicale cu C.J.A.S. Brașov pe baza unui Ordin de Ministru vizând o structură minimă de funcționare pentru Spitalul Municipal Săcele.
Aferent anului 2018, Consiliul Local al Municipiului Săcele a alocat un buget pentru secțiunea de funcționare de 1.436 mii lei. În anul 2019, Spitalul Municipal Săcele primește în continuare finanțare de la Consiliul Local pentru cheltuieli de funcționare, astfel s-au alocat 2.050 mii lei până la data prezentă.
Veniturile proprii obținute de Spitalul Municipal Săcele, în baza contractelor încheiate cu C.J.A.S. Brașov sunt insuficiente pentru continuarea activității medicale și pentru susținerea cheltuielilor de funcționare a unității.
Adresabilitatea pacienților este în continuă creștere – față de 416 prezentări contractate la nivelul lunii decembrie 2017, s-a ajuns la 3.311 prezentări pe lună. Astfel, în perioada iulie 2017 – septembrie 2019 s-au înregistrat 43.019 prezentări (cazuri medicale rezolvate).
Comunitatea locală are nevoie ca acest spital să funcționeze, iar adresabilitatea prezentată mai sus confirmă necesitatea existenței serviciilor medicale în Municipiul Săcele.
Cheltuielile spitalului au crescut proporțional cu extinderea activității medicale aprobată cu Ordin de ministru. Consiliul Local Săcele susține extinderea activității medicale pentru Spitalul Municipal Săcele și cheltuielile minime de funcționare până la acest moment.
Pentru funcționarea Spitalului Municipal Săcele și pentru continuitatea actului medical este nevoie de sprijin financiar în sumă de 5.000 mii lei, pentru perioada septembrie – decembrie 2019, pentru următoarele categorii de cheltuieli: amenajarea spațiilor medicale, utilități absolut necesare pentru confortul pacienților, medicamente, reactivi, alte obiecte de inventar,

Citeste și:  Cetățuia Brașovului se redeschide în Săptămâna Luminată

La ora actuală, Spitalul este deservit de 35 medici și 104 de asistenți medicali, infirmiere și personal auxiliar, urmând ca în perioada imediat următoare să se ocupe posturile vacante de medici, asistenți medicali și personal auxiliar, până la o structură de personal în număr de 281 persoane, cu doua linii de gardă permanente.
Prezentul proiect de act normativ a fost elaborat în baza prevederilor art. 1 lit. c) din Regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum şi a altor documente, în vederea adoptării/aprobării, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 561/2009.

Citeste și:  Tradiții Pascale la Reduta: Expoziție de ouă încondeiate și icoane pe sticlă și atelier cu meșter popular, miercuri, 24 aprilie

Având în vedere faptul că autoritatea administraţiei publice locale nu dispune de fondurile necesare, în temeiul art. 29 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 71/2015, prin prezentul act normativ se propune alocarea sumei de 5.000 mii lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2019, pentru municipiul Săcele, județul Brașov, pentru plata cheltuielilor curente și de capital.

Luni, 7 octombrie 2019, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a lansat consultarea publică pentru proiectul de Hotărâre a Guvernului privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2019, pentru municipiul Săcele, judeţul Braşov: https://bit.ly/35e96jt

Citeste și:  Marșul bicicliștilor revine pe străzile Brașovului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.