Spitalul Orășenesc din Rupea a luat o decizie care a stârnit un val de reacții în comunitatea locală pe care o deservește: Cadrele medicale ale acestei unități au anunțat că nu mai efectuează întreruperi de sarcină. „Refuzul la efectuarea avortului la cerere în România”, este realizat de Centrul FILIA, ONG care militează pentru egalitatea de gen, în parteneriat cu ECPI – Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice.
Potrivit legii, întreruperea de sarcină la cerere, care nu reprezintă urgenţă medicală (sarcina nu este întreruptă din evoluţie sau nu pune în pericol sănătatea mamei) este legală în România până la 14 săptămâni de sarcină şi intra în categoria serviciilor medicale la cerere.
În total, 51 de spitale din 29 de judeţe ale României nu fac deloc întreruperi de sarcină la cerere. Pe listă regăsim de la spitale mari, precum Spitalul Universitar din Bucureşti sau Spitalul Judeţean din Cluj-Napoca, până la spitale din oraşe mici, unde este posibil să nu existe alternative – alte spitale sau clinici private. De asemenea, în alte 36 de spitale din România nu se pot face avorturi la cerere în perioada sărbătorilor religioase.
Raportul arată că în doar 40 de spitale (niciunul în Bucureşti) din 24 de judeţe se pot face întreruperi de sarcină oricând.
Avortul la cerere a redevenit legal în România pe data de 26 decembrie 1989, când a fost abrogat celebrul decret nr. 770/1966, ce dusese la interzicerea aproape totală a avortului în ţara noastră şi la incriminarea lui în Codul Penal.
Organizaţia Naţiunilor Unite a recunoscut că a nega dreptul femeilor la întreruperi de sarcină în condiţii sigure constituie un act de violenţă împotriva femeilor (CEDAW şi CRPD, 2018).
- Stiri
- 1 iulie 2019
- fără commentarii