Stagiunea brașoveană a Teatrului de Artă București continuă cu patru noi spectacole

Stagiunea brașoveană a Teatrului de Artă București continuă cu trei spectacole pe final de februarie și cu un spectacol surpriză la începutul lunii martie – pentru că un angajament e un angajament, iar el devine o bucurie fără margini când publicul face o primire atât de călduroasă, așa cum s-a întâmplat la lansarea din ianuarie.

Așadar, sâmbătă 26 februarie, brașovenii sunt așteptați la trei spectacole pentru întreaga familie:
ora 11.00 – Iepurele alb, poveste pentru copii și oameni mari

ora 19.00 – Cerere în căsătorie de A. P. Cehov

ora 20.30 – Fata din Curcubeu de Lia Bugnar

Iar sâmbătă, 5 martie:

ora 19.00 – Un bărbat și mai multe femei de Leonid Zorin

„Iepurele alb”, creație a actrițelor-păpușar Ana Crăciun Lambru și Lavinia Pop Coman, este un spectacol destinat celor mici, dar inevitabil și cei mari sunt cuceriți, pentru că măiestria celor două artiste are un efect cu totul special. „Nu știam de ce plâng adulții fără să se oprească, după spectacol. Am realizat că e mai mult decât a intra în poveste, când vine vorba de păpuși”, spune Ana Crăciun Lambru, regizoarea spectacolului. „Și mi-am amintit de conceptul suspendarea neîncrederii, așa cum ni l-a explicat profesorul Bart Roccoberton, la Puppet Arta Program, de la University of Connecticut: când suntem copii credem în obiecte care prind viață dar, pe măsură ce creștem, societatea ne spune că magia nu există, e timpul să ne maturizăm. Și așa uităm de noi și împietrim pe interior. Când păpușa e mânuită foarte bine, în mintea spectatorului cade o barieră și el crede din nou într-o lume fantastică, în care orice lucru din jur poate avea o poveste. Termenul copilul din tine pare clișeu, dar e foarte profund. Pentru că aceea e o stare de vulnerabilitate: trăim lucrurile frumoase, nu avem filtre și nevoia de explicații pe care ni le impun societatea și maturizarea.” Ana Crăciun Lambru
La începutul lunii aprilie, spectacolul „Iepurele alb” va participa la Festivalul de teatru pentru copii MARSHAK, Voronej din Rusia. Este al șaselea festival internațional la care este selectat.

Citeste și:  Banii pentru plata pensiilor înaintea sărbătorilor pascale au fost transferați integral Companiei Naționale Poșta Română

Cerere în căsătoriede A.P. Cehov este o comedie clasică ce reușește să destindă întreaga familie.

Un spectacol cu Florentina Năstase, George Constantinescu, Valentin Cristian Terente, în regia lui Victor Olăhuţ, răsplătit cu două premii la un festival de comedie: Premiul pentru cel mai bun spectacol și Premiul pentru cel mai bun actor (George Constantinescu), la Comic 7 B – Festival Internațional de Teatru Independent de Comedie.

„Un lucru e cert: îți trebuie ceva curaj să faci o cerere în căsătorie. Ei bine, pețitorul nostru nu-l are. Ar vrea să se însoare, fata îi place, la o adică și cu socrul s-ar putea înțelege, dar nici legat de glie nu s-ar vrea. Și unde e o problemă, se știe, apar mai multe.  Dar, cum dragostea învinge totul, sau, mai bine zis, cum oamenii se ceartă ca să aibă de ce să se împace, așa și tinerii noștri, până la urmă iau o pauză de la scandal.” – Victor Olăhuț.

Citeste și:  Profesori brașoveni premiați de elevi

Fata din Curcubeu de Lia Bugnar, cu Marcela Motoc, este unul dintre cele mai sensibile și emoționante spectacole ale Teatrului de Artă București. O lume într-o coajă de ou, un one-woman-show care te face să râzi și să plângi pe măsură ce îți dezvăluie povestea. „Fata din Curcubeu”s-a jucat inițial în limba franceză – „La fille de l’arc en ciel”, de-a lungul stagiunii 2013, la Teatrul de l’Orme, în arondismentul 19 al Parisului, cartier în care au locuit cândva Jacques Brel și Edith Piaf. Spectacolul a fost invitat din nou la Paris, de data aceasta cu versiunea în limba română, apoi au urmat alte invitații: Londra, Montreal, Toronto, precum și turnee în 15 orașe din țară. În 2018, Fata din Curcubeu a fost selectat și a participat la FITIC, Constanța, la Festivalul Internațional al teatrului de Studio, Pitești, la Festivalul Zile și Nopți de Teatru la Brăila, și la Festivalul AmFiTeatru, Botoșani.
Pentru rolul magistral pe care îl face, Marcela Motoc a câștigat, în 2018, Premiul pentru cea mai bună actriță, la Festivalul Internațional de Teatru Independent, Constanța.

Un bărbat și mai multe femei de Leonid Zorin, în regia lui Bogdan Hușanu, este un adevărat turnir actoricesc pentru actorii Paula Chirilă și George Constantinescu.
„Paula Chirilă și George Constantinescu sunt senzaționali, ca să nu mai spun că Paula Chirilă interpretează superb, într-o oră și jumătate, cel puțin șapte roluri de femei.” (Roxana Farca, Lumea Mare)

Garunski, personajul masculin, cunoaşte de-a lungul spectacolului femeia înger, femeia exaltată, femeia paznic, femeia autoritară, femeia disperată, femeia victimă, femeia romantică. Şi, pentru că femeia are cheia decăderii şi înălţării unui bărbat, Garunski se lasă purtat în acest montagne-russe al stărilor, preluând controlul sau lăsându-se controlat de entitatea cel mai greu de înţeles şi definit: FEMEIA.

Citeste și:  Mamele minore care au împlinit 16 ani pot decide pentru ele și copiii lor. Ce prevede noua lege

Pentru performanța actoricească de excepție, Paula Chirilă a câștigat Premiul pentru cea mai bună actriță, iar spectacolul a fost recompensat cu Premiul pentru cel mai bun spectacol, la Comic 7B – Festival Internațional de Teatru Independent de Comedie, în 2018.

Teatrul de Artă București

Teatrul de Artă București este un teatru 100% independent și singurul din România, la ora actuală, care a câștigat un Grand Prix într-o competiție teatrală cu tradiție, din Rusia (Marele Premiu pentru Cel mai bun spectacol, acordat de juriu în unanimitate, pentru „Dureri fantomă” de Vasili Sigarev, la Festivalul Internațional de Dramaturgie Contemporană Kolyada Plays de la Ekaterinburg).

De peste 9 ani, Teatrul de Artă București, fondat de actorul brașovean George Constantinescu, își susține proiectele exclusiv din fonduri proprii și bucură publicul român din țară, dar și de peste hotare (Bruxelles, Koln, New York etc.), cu spectacole de teatru și ateliere de teatru pentru cursanți de toate vârstele.

Teatrul de Artă București este, de altfel, binecunoscut publicului brașovean, anul acesta fiind al cincilea an consecutiv în care vine cu spectacole la Brașov.

BILETELE pentru spectacolele din 26 februarie și 5 martie se găsesc pe Eventbook, Eventim și mySTAGE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.