Stop Contrabanda: Circa 116 milioane de țigarete de contrabandă capturate de autorități în 2021. Cum arată statistica la Brașov …

În anul 2021, pe fondul eforturilor extinse de a stopa activitățile ilegale de la granițele țării, autoritățile române au capturat circa 116 milioane de țigarete de contrabandă, în creștere cu aproape 5 milioane față de anul 2020. Valoarea de piață a țigaretelor de contrabandă capturate de autoritățile române anul trecut se ridică la peste 68 de milioane de lei, conform datelor centralizate pe www.stopcontrabanda.ro. În anul 2021, la Brașov au fost capturate 341.780 de țigarete, cu o valoare totală de 170.890 RON.

Piața neagră a țigaretelor din România a coborât în 2021 la nivelul de 8,7% față de 9,4% în 2020, conform celui mai recent studiu Novel Research. Totodată, în luna noiembrie 2021 a ajuns chiar până la 7,4% din totalul consumului, fiind cel mai mic nivel înregistrat în ultimii 15 ani.

Ne bucurăm că eforturile autorităților de a controla granițele țării și locurile de vânzare a țigaretelor de contrabandă dau rezultate. Un nivel redus al traficului ilicit și un cadru fiscal predictibil pentru toate categoriile de produse cu nicotină sunt condiții esențiale pentru un context propice investițiilor și implicit creșterii contribuțiilor la bugetul de stat. Pe fondul reducerii pieței negre de țigarete, în primele 9 luni ale anului trecut BAT a plătit la bugetul de stat cu aproape 1 miliard de lei mai mult decât în aceeaşi perioadă a lui 2020 și ne dorim menținerea acestui ritm de creștere”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice al Ariei Europa centrală și de sud din cadrul BAT.

Citeste și:  Ilie Năstase vine la Brașov pentru premiera documentarului NASTY! Astăzi, la Cinema One și Cinema City
Foto. Ileana Dumitru

Conform rezultatelor prezentate în raportul KPMG Project Sun 2021, România se află pe al șaselea loc între statele membre UE ca nivel al contrabandei cu țigarete și pe primul loc în Europa de Est. BAT continuă susținerea autorităților cu atribuții în domeniu în eforturile de combatere a contrabandei cu tutun: alături de alte proiecte, în 2021, 250 de camere mobile de supraveghere cu senzor de mișcare de tipul camerelor de vânătoare au fost donate Poliției de Frontieră și instalate mascat, pe direcțiile identificate în baza analizelor de risc de la frontiera externă a Uniunii Europene.

Datele despre evoluția capturilor de țigarete de pe teritoriul României pot fi consultate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro,  o inițiativă BAT care are scopul de a veni în sprijinul autorităților prin centralizarea capturilor din întreaga țară, dar și de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu țigări asupra societății. Campania este desfășurată în parteneriat cu Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Direcția Generală a Vămilor.

Citeste și:  74 de proiecte culturale în etapa finală pentru cele 6 milioane de lei alocate de Primăria Brașov prin Ghidul de finanțare

Campania „Stop contrabanda” a fost lansată în primăvara anului 2017 de către BAT pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu țigări.

Despre contrabanda cu ţigări în România

  • România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu țigarete din Europa de Est.
  • România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la șase ori mai mic.
  • Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu aproximativ 2 miliarde de lei.
  • Fiecare container de țigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.
Citeste și:  Bursa Locurilor de Muncă Brașov revine pe 17 mai, la Casa Armatei

Despre BAT în România

  • BAT a devenit în 2020 cel mai mare contribuabil din România, după ce a plătit circa 9,6 miliarde lei către bugetul de stat.
  • BAT este liderul pieței tutunului din România, cu o cotă de peste 50%
  • BAT are peste 3.000 de angajați și creează alte 30.000 de locuri de muncă pe lanțul de distribuție și aprovizionare
  • BAT a lansat în România în decembrie 2017 dispozitivul glo, cel mai inovator produs al companiei care încălzește, nu arde tutunul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.