Străini aduși la muncă să-i înlocuiască pe românii care pleacă din țară

În contextul unor modificări legislative, prin Hotărârea Guvernului nr.634 din 27 august a.c., a fost suplimentat contingentul anual pe tipul de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă cu 10000 de avize de angajare/detaşare.

Astfel, în concordanţă cu politica privind migraţia forţei de muncă şi luând în considerare solicitările repetate ale reprezentanţilor mediului de afaceri, actul normativ sus menţionat modifică articolul unic din Hotărârea Guvernului nr.34/2019 privind stabilirea contingentului pe tipuri de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2019.

Decizia privind suplimentarea contingentului din acest an la 30.000 de lucrători nou-admişi a fost luată având în vedere potenţialul de dezvoltare economică a României, necesitatea de a asigura forţa de muncă cerută în unele sectoare de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperită de lucrătorii români, dar şi pentru a preveni situaţiile în care străinii lucrează în România fără forme legale.

Citeste și:  Restaurantul Panoramic va renăște: ANA TELEFERIC Brașov promite o transformare spectaculoasă a simbolului orașului de pe Tâmpa

Avizul de angajare/detaşare este documentul oficial care dă dreptul străinului, cetăţean al unui stat din afara Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, să desfăşoare activităţi lucrative în România.

În primele opt luni ale acestui an, a fost înregistrată o creştere semnificativă a numărului solicitărilor de eliberare a avizelor de angajare / detaşare a lucrătorilor străini şi au fost emise peste 17800 de avize – o medie de peste 2200 de avize eliberate lunar.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2018, se constată o creştere cu 165% a numărului de avize emise.

Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 34 privind stabilirea contingentului pe tipuri de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2019, publicată în Monitorul Oficial nr. 80 din 31 ianuarie 2019, în acest an, Inspectoratul General pentru Imigrări putea emite avize unui număr de 20000 de cetăţeni străini, lucrători nou-admişi pentru următoarele tipuri de lucrători: permanenţi, stagiari, sezonieri, transfrontalieri, înalt calificaţi, detaşaţi, ICT (persoane transferate în cadrul aceleiaşi companii). Mai multe detalii privind angajarea străinilor pe teritoriul României puteţi găsi accesând pagina web a instituţiei
http://igi.mai.gov.ro/ro/content/munca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.