Studenții cer Guvernului să nu le taie transportul gratuit cu trenul

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită coaliţiei de la guvernare oprirea tuturor demersurilor prin care se limitează drepturile studenţilor privind transportul gratuit cu trenul şi acordarea burselor.

„Gratuitatea la transportul feroviar intern acordată de statul român studenţilor înmatriculaţi la o formă de învăţământ cu frecvenţă la instituţiile de învăţământ superior acreditate reprezintă una dintre facilităţile cu cel mai mare impact asupra calităţii vieţii studenţilor. În contextul dimensiunii sociale a educaţiei, această măsură constituie unul dintre mecanismele de implementare a unor politici publice ce vizează echitatea în învăţământul superior, care contribuie la creşterea numărului de studenţi din medii socio-economice defavorizate. În plus, prin această facilitate, se încurajează mobilitatea studenţilor, atât pentru schimburi de experienţă între centrele universitare, cât şi pentru a lua parte la diferite manifestări artistice, culturale, sportive sau ştiinţifice, desfăşurate în diverse oraşe ale ţării”, precizează reprezentanţii studenţilor, într-un comunicat transmis marţi Brașov Știri.

Citeste și:  Atenție drumeți montani! Munții Făgăraș îngheață - echipamentul de iarnă, obligatoriu!

Potrivit sursei citate, problemele sociale cu care se confruntă România în momentul de faţă constituie un aspect suficient de alarmant pentru a determina decidenţii să aloce resursele financiare necesare pentru a facilita accesul categoriilor defavorizate la studii universitare.

Chiar şi în condiţiile creşterilor din ultimii ani, niciun tip de bursă nu acoperă în totalitate cheltuielile lunare ale studenţilor cu articolele de îmbrăcăminte, încălţăminte şi alte aspecte cotidiene de acest tip, respectiv cu materialele de studiu necesare şi eventualele participări la manifestări ştiinţifice, arată ANOSR.

Reprezentanţii ANOSR se arată îngrijoraţi şi de posibilitatea adoptării unor măsuri prin care să se reducă bursele studenţilor, deoarece s-ar produce un regres al tuturor demersurilor care au fost făcute în ultimii ani pentru dezvoltarea învăţământului superior.

„În momentul de faţă, intenţia de a restricţiona drepturile câştigate de studenţi în timpul aceleiaşi guvernări demonstrează o inconsecvenţă decizională din partea decidenţilor. Totodată, adoptarea unei astfel de măsuri de restricţionare ar duce la încălcarea unui principiu fundamental al Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care prevede că un drept odată dobândit poate fi doar extins, în niciun caz restrâns”, se precizează în comunicat.

Citeste și:  Târgurile volante din Brașov, programate în acest weekend, anulate din cauza vremii nefavorabile

ANOSR informează că în luna ianuarie a solicitat CFR Călători informaţii referitoare la numărul de studenţi unici care au beneficiat cel puţin o dată de gratuitate în transportul feroviar.

„În răspunsul formulat de compania de transport feroviar nu ne-au fost puse la dispoziţie date comerciale ‘deoarece ne desfăşurăm activitatea pe o piaţă concurenţială’, comunicându-ne, totuşi, că doar 20% din numărul total de bilete vândute îl reprezintă biletele emise pentru studenţi”, menţionează sursa citată.

Potrivit ANOSR, discursul abordat de coaliţia de guvernare, conform căruia se creează o falsă imagine asupra bugetului necesar pentru acordarea gratuităţii studenţilor pentru transportul feroviar, este absurd şi nu face decât să denigreze imaginea studenţilor în opinia publică, să încurajeze discursul instigator la ură şi să nege un drept câştigat de studenţi.

Citeste și:  Asociația Antiteatru prezintă piesa "Crocodil", astăzi, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

„Considerăm că statul român trebuie să fie principalul pilon de susţinere în formarea unei societăţi preponderent alcătuite din persoane cu studii superioare, care va contribui în mod cert la un proces de dezvoltare durabilă la nivel naţional. Astfel, ar putea fi observate rezultate semnificative în ceea ce priveşte dezvoltarea sectoarelor economice care presupun calificări superioare, iar baza de impozitare ar creşte. Totodată, nu putem trece cu vederea faptul că cetăţenii ar fi mult mai conştienţi de ceea ce presupune implicarea în viaţa civică”, a afirmat Petrişor-Laurenţiu Ţucă, preşedinte ANOSR. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.