Surpriză pentru Iancu Guda: Bolojan l-a sunat pentru sfaturi pe tema reducerii deficitului bugetar

Într-un gest rar întâlnit în peisajul politic românesc, Ilie Bolojan l-a contactat personal pe cunoscutul analist economic Iancu Guda pentru a-i cere o întâlnire pe tema reducerii deficitului bugetar al României.

Potrivit declarațiilor făcute de Guda, apelul a fost complet neașteptat, iar inițiativa a venit chiar din partea lui Bolojan, cunoscut pentru stilul său pragmatic și orientat spre soluții.

Vă prezentăm relatarea integrala a lui Iancu Guda, publicată pe pagina sa de Facebook:

„Adevarul este urmatorul: Domnul Bolojan m-a sunat initial ieri seara in jur de ora 20.00. NU aveam numarul de telefon (nu am vorbit sau intalnit nicioada pana acum 1:1) si nu am putut sa raspund pentru ca eram blocat in ultima intalnire a zilei. Am primit apoi un SMS: “Buna seara dl. Guda! Incerc sa va contactez. Multumesc! Ilie Bolojan”. Am raspuns in jur de 21.00 ca am terminat munca pe ziua de azi si ma poate suna oricand. Mi-a scris ca este blocat la randul lui si ca imi scrie cand termina intalnirea pe analize economice. Mi-a scris la 23.30 (atunci a terminat munca dl. Bolojan) si ne-am auzit pentru 2 minute, scurt si la obiect: “Dl. Guda, muncim sa facem Romania bine cu cele mai profunde reforme din ultimii 35 de ani. Nu suntem perfecti si nu le stim pe toate. Cu cat ne consultam cu mai mult experti si profesionisti, cu atat analizam mai profund toate problemele si scade riscul sa luam decizii gresite, cresc sansele sa facem bine. Doresc sa va ascult ideile si solutiile dvs. pentru reducerea deficitului bugetar. Putem sa ne vedem maine? O discutie 1:1, fara presa, doar analize si dezbateri pe economie!” Daca nu-i recunosteam vocea inconfundabila si modul de a fi ca persoana publica (hotarat, scurt si la obiect), as fi spus ca este o farsa, dar eram sigur ca este el. Am zis ca intotdeauna, pentru Romania, orice, imi pun toate cunostintele si ideile in slujba tarii.

Citeste și:  Prețul mediu al benzinei și motorinei a crescut în ultimele 30 de zile. Vezi care stații au cele mai bune prețuri din Brașov

Nota: aceasta postare este exclusiv alegerea si asumarea mea publica. L-am intrebat pe dl. Bolojan daca are o problema ca voi comunica in social media despre intrevederea noastra si mi-a spus in stilul caracteristic: Faceti ce vreti. Pe mine ma intereseaza ca ne-am vazut si am analizat foarte multe idei bune. Noi vrem doar sa facem treaba si sa luam decizii bune!

Revenind … am aliniat calendarele si am stabilit intalnirea in agenda pentru azi la ora 14:00 la Senat. Mi-a spus ca are 1 ora pentru discutia 1:1. Am acceptat cu inima deschisa. Apoi am realizat ca am prea multe idei pentr 1 ora 😐 NU am dormit un singur minut toata noaptea, am scris zeci de pagini, le-am mototolit si rescris, pentru a structura in cele din urma 4 pagini cu trei directii pentru reducerea deficitului: (A) cresterea venitului ; (B) scaderea cheltuielilor si (C) administrarea mai buna a bilantului Romania SRL: active pe termen lung, termen scurt (eficientizarea incasarii creantelor ANAF) si resurse de finantare (capitaluri UE + PNRR + ISD & cresterea intermedierii financiare). In total 21 de idei pe cele trei directii, impartite pe termen scurt (< final 2025), mediu (2026-2027) si lung (2028-2030).

Timp de 8 ani am fost presedintele sau vicepresedintele analistilor financiari din Romania (2012-2020), perioada in care am fost prezent la +100 de consultari si dezbateri economice organizate la multe ministere de toate partidele aflate la guvernare, ori conferinte publice la sediul BNR, ASF, BVB, etc.. Mereu am fost acolo pentru ROMANIA, indiferent de cine m-a chemat la dezbateri. Niciodata, dar niciodata nu mi s-a intamplat sa observ ceea ce am vazut astazi la dl. Bolojan, respectiv:

Citeste și:  Conferință publică: „Istoria Filmului. Cum se realizează un film, de la idee la premieră”, la Muzeul Casa Mureșenilor din Brașov

👉 Mi-a scris la 13:59 ca intarzie 5 minute cu intalnirea precedenta si ca imi multumeste pentru intelegere. Asta sincer m-a impresionat. In trecut am fost primiti la dezbateri cu zeci de minute intarziere sau chiar +1 ora, fara nicio explicatie (parca veneam acolo din interesul nostru, nu pentru cei care ne-au invitat si aveau nevoie de expertiza noastra).

👉 Apoi ne-am asezat la masa si dl Bolojan a deschis o agenda cu ZECI DE HARTII cu foarte multe notite cu idei, fiecare numerotata … ajunsese astazi la ideea numarul 178, toata accumulate in saptamana curenta (3 zile). Dupa discutia noastra am observat ca a mai notat 15 din cele 21 de idei (restul erau deja parte din cele 178 🙂). Impresionant cat de bine le-a structurat. Acum ceva ani in urma mi s-a intamplat sa vad un ministru de la finante ca isi scria ideile din dezbateri de acest gen pe un servetel de muci … merita sa-i spun numele, dar nu o fac. Este istorie deja, din fericire.

👉 Al treilea aspect care m-a impresionat la dl. Bolojan: a ascultat 90% din timp, a notat personal 15 idei si a ridicat niste intrebari extrem de bune si pertinente. Sincer, parca vorbeam cu un economist, desi nu este de profesie.

Citeste și:  TVA de 9% pentru cafea, decizie definitivă a Curții de Apel Brașov

👉 Nu in ultimul rand, mi-a placut preocuparea obsesiva a dl. Bolojam de a pune accent pe structura si ordinea ideilor: prima data reducem cheltuielile (“statul trebuie sa stranga cureaua”), apoi colectam veniturile mai bine (“inainte sa crestem taxele, cum le colectam mai bine pe cele existente”) si doar cu aceste masuri impreuna sa discutam de posibile ajustari la unele taxe (in general capitalul care este astazi subtaxat in Romania, iar apoi cei care traiesc deja bine si au multe active). A punctat la final in stilul caracteristic “Nu poate sa sufere doar privatul, trebuie sa trecem impreuna prin aceasta incercare si statul trebuie sa fie primul care sa stranga cureaua, mai ales ca este supraponderal”

NU este o postare politica sau cu iz electoral. S-au terminat alegerile. Este vorba despre Romania. Avem MULT DE MUNCA! Si este treaba noastra, A TUTUROR SI A FIECARUIA DINTRE NOI. Implicati-va, fiecare in jurul lui, puneti presiune pe furnizori si clienti sa fiscalizeze, puneti presiune pe autoritati sa se reformeze, faceti sesizari si postari in social media cand apar probleme de care va loviti, pentru ca sunt multe. Sesizati presa daca observati abuzuri sau faptul ca autoritatile nu isi fac treaba. Romania suntem noi, fiecare dintre noi. Daca fiecare isi face munca onest si corect, va garantez ca ne facem bine, impreuna, ca natiune. Daca nu reusim, nu stiu cine / cum / daca mai salveaza Romania in 2030 din calea extremismului izolationist. Vrem o tara in care copiii nostri sa ramana si sa NU (mai) invatam alfabetul chirilic (cum se facea inainte de ’89)? Atunci, IMPLICATI-VA!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.