Talibanii interzic accesul fetelor la universitate

Autorităţile talibane au anunţat ieri că universităţile afgane le sunt interzise de acum fetelor, deja private de învăţământul secundar în Afganistan de la venirea la putere a fundamentaliştilor islamişti, pentru o durată nedeterminată, relatează AFP, potrivit Știrilor TVR.

„Sunteţi cu toţii informaţi să puneţi în aplicare ordinul menţionat de a suspenda educaţia femeilor până la un nou ordin”, a precizat ministrul pentru Învăţământul Superior, Neda Mohammad Nadeem, într-o scrisoare adresată tuturor universităţilor guvernamentale şi private din ţară.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Ziaullah Hashimi, care a postat scrisoarea pe Twitter, a confirmat ordinul, pentru AFP. Pentru moment nu a fost furnizată nicio explicaţie pentru această decizie.

Interdicţia privind învăţământul superior survine la mai puţin de trei luni după ce mii de fete şi femei au trecut examenele de intrare la universitate în toată ţara. Multe dintre ele aspiră la cariere de inginer sau medic, deşi sunt private de acces la şcolile secundare, mai notează sursa citată.

Citeste și:  Un tânăr șofer din Brașov s-a prezentat la poliție drogat pentru a declara propriul accident de circulație

La instalarea lor la putere în august 2021, talibanii au promis că vor fi mai flexibili, însă au revenit în mare măsură la interpretarea extrem de strictă a islamului care a marca prima lor trecere pe la conducerea ţării, între 1996 şi 2001.

Restricţiile la adresa libertăţilor s-au înmulţit, în special împotriva femeilor, care au fost îndepărtate treptat din viaţa publică şi excluse din colegii şi licee.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.