Țara care va interzice accesul copiilor sub 16 ani pe rețelele sociale: Părinții sunt foarte îngrijorați

Guvernul Australiei intenționează să interzică accesul copiilor sub 16 ani pe rețelele sociale, printr-un proiect de lege ce urmează să fie depus săptămâna viitoare. Premierul Anthony Albanese a declarat că măsura este menită să reducă efectele negative pe care platformele online le pot avea asupra tinerilor, conform BBC. „Aceasta este pentru mame și tați, care, ca și mine, sunt profund îngrijorați de siguranța copiilor în mediul online. Vreau ca familiile australiene să știe că guvernul le susține”, a explicat premierul.

Detaliile proiectului nu sunt încă finalizate, dar se știe că interdicția nu va afecta tinerii deja activi pe rețelele sociale. Autoritățile australiene solicită platformelor să ia măsuri rezonabile pentru a limita accesul minorilor. Premierul a subliniat că noua lege nu va implica sancțiuni pentru utilizatori, dar Comisia pentru eSafety va fi responsabilă de implementarea și monitorizarea noilor reguli, care ar urma să intre în vigoare la 12 luni după adoptare.

Citeste și:  Pentru mai mult de un sfert dintre copiii din mediul rural familia nu își permite să le cumpere îmbrăcăminte sau încălțăminte

Planul de interzicere a accesului adolescenților pe rețelele sociale a fost anunțat de Albanese acum câteva luni, cu dorința ca tinerii să fie încurajați să petreacă mai mult timp în activități sportive și interacțiuni reale, în loc de platformele online. Opiniile sunt, însă, împărțite: unii specialiști sunt sceptici, considerând că adolescenții vor găsi căi de a accesa social media. Toby Murray, profesor de informatică la Universitatea din Melbourne, a subliniat că tehnologiile de verificare a vârstei rămân nesigure și ușor de ocolit, prezentând riscuri pentru confidențialitatea utilizatorilor.

Măsura adoptată de Australia vine pe fondul unui trend global. Recent, Norvegia a ridicat limita de vârstă pentru accesul la social media de la 13 la 15 ani, cu argumentul că platformele digitale prezintă un pericol pentru tinerii utilizatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.