Târgul de Crăciun din Brașov, găzduit în Piața Sfatului, va avea porțile deschise până pe 7 ianuarie 2025, oferind vizitatorilor o gamă variată de activități festive. Anul acesta, primăria a investit în căsuțe noi pentru comercianți, creând astfel un decor modern și atractiv.
Din cele 55 de căsuțe, 45 sunt dedicate producătorilor locali, artizanilor și vânzătorilor de băuturi, iar 10 se află în zona de mâncare, unde vizitatorii pot savura preparate tradiționale.
Una dintre atracțiile principale este bradul natural impresionant, cu o înălțime de aproape 30 de metri, adus din Poiana Brașov. Acesta cântărește aproximativ 17 tone, fiind unul dintre cei mai mari brazi de Crăciun din istoria orașului.
Pentru a completa magia sărbătorilor, Brașovul este iluminat de peste 1,3 milioane de beculețe în culorile festive, transformând orașul într-un peisaj de poveste.
”Vă aşteptăm pe toţi cu cel mai frumos brad din România, un brad natural din pădurile Braşovului. Braşovenii şi oaspeţii care sunt astăzi prezenţi sau vor veni pe parcursul lunii decembrie la Braşov merită acest lucru, să se bucure de acest bradul de Crăciun şi de târgul minunat din Piaţa Sfatului. Suntem mai tradiţionali şi cred că la Braşov este cel mai frumos târg de Crăciun, cel mai frumos brad şi ne am bucurat şi de prezenţa domnului ambasador al Irlandei la Bucureşti. Mă bucur să anunţ că în Braşov vor fi evenimente foarte multe pe parcursul lunii decembrie, aici, în Piaţa Sfatului!”, le-a transmis primarul George Scripcaru oamenilor prezenți la deschiderea târgului de Crăciun.
Nu doar Piața Sfatului radiază farmecul sărbătorilor, ci și alte locuri din Brașov se transformă în adevărate atracții de sezon. În fața Rectoratului, un mini târg de Crăciun atrage privirile, în timp ce Piața Sf. Ioan strălucește sub un cort impresionant de lumini. Aleea de sub Tâmpa oferă un decor de poveste, împodobită cu figurine spectaculoase, sute de luminițe și decorațiuni care invită la fotografii memorabile.
Strada Republicii este acoperită de un tavan luminos și flancată de brazi de Crăciun, iar Piața Unirii adăpostește un brad festiv și scena Nașterii Domnului. De asemenea, străzile din centrul istoric sunt decorate cu luminițe în diverse modele, iar Bulevardul Eroilor adaugă o notă de magie cu ornamentele sale strălucitoare.
Târgul de Crăciun din Brașov reunește artizani, meșteșugari și producători locali, care oferă vizitatorilor produse tradiționale realizate manual și obiecte unicat. Căsuțele cu preparate culinare răsfață gusturile cu mâncăruri specifice sărbătorilor și dulciuri delicioase, spre încântarea tuturor, mai ales a celor mici.
Program și tarife
Târgul de Crăciun din Brașov este deschis de luni până vineri de la ora 14:00 la 22:00, iar sâmbătă și duminică de la 10:00 la 22:00.
La căsuțele de lemn poți găsi ornamente și decorațiuni de Crăciun, șosete și căciuli de lână, ceramică decorativă de Crăciun, mănuși și papuci de blană, globuri de sticlă sau ii.
Cât despre căsuțele cu mâncare, prețurile sunt aproape la fel ca în alte târguri de Crăciun din țară, potrivit unei analize a jurnaliștilor ProTV:
- Vin fiert – 12 – 18 lei/pahar
- Ceai – 8-10 lei
- Ciocolată caldă – 15-20 de lei
- Cafea – 10 lei
- Pălinca – 10 lei
- Țuică fiartă – 15 lei
- Cidru cald – 12 lei
- Sarmale (130 g cu mămăligă și varză) – 20 de lei
- Piftie (300 g) – 12 lei
- Coaste cu cârnați la ceaun (250 g) – 30 de lei
- Hotdog cu cârnat (150 g) – 30 de lei
- Pastă de jumări pe pâine – 10 lei
- Fasole bătută – 8 lei
- Untură pe pâine – 8 lei
- Șoric sau jumări – 17 lei/100 g
- Castraveți murați – 10 lei/100 g
- Clătite – 20-30 de lei în funcție de umplutură
- Castane coapte – 20 de lei
- Cannoli cu fistic – 17 lei
- Fructe cu ciocolată – 25 de lei
- Frigărui – 35 de lei
- Tocană de vită – 40 de lei
- Cartofi prăjiți – 20 de lei
- Felie de pâine – 1,5 lei
- Sos – 4 lei
Produse precum ciolan, pastramă, caltaboși, cârnați sau jambon pot fi cumpărate de la comercianți pentru acasă. Totodată, vei găsi căsuțe care vând dulciuri specifice de Crăciun cum ar fi turtă dulce, cozonac, kürtös-kalacs sau ciocolată de casă.
Prețurile nu sunt deloc ieftine, însă nici chiria pentru o căsuță de lemn nu este. Un comerciant a plătit 34.000 de euro pentru o căsuță la Târgul de Crăciun din Piața Sfatului. În total, autoritățile locale din Brașov câștigă peste 1 milion de lei din închirierea spațiilor de vânzare. Cea mai ieftină căsuță are o chirie de 9.100 de lei, notează Știrile ProTV.
Cea mai scumpă căsuță de la târg este cea închiriată de o companie care vinde băuturi alcoolice și non-alcoolice. Căsuța costă 171.000 de lei (peste 34.000 de euro) pentru perioada târgului: 29 noiembrie – 7 ianuarie. De altfel, cea mai mare medie a prețurilor este în sectorul de băuturi.